Ексклюзиви
вівторок, 08 вересня 2015 15:12
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

"Війна" за виборців на Донбасі розгорнеться між чотирма партіями

5 вересня в Україні стартував виборчий процес чергових місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Їх не проводитимуть у Криму та на окупованій частині Донбасу.

- Політичний градус в Україні накрутило брутальне прийняття змін до Конституції і граната, яка розірвалася біля Верховної Ради. Але норми, які випливають із цих змін дозволять регіонам дихати вільніше і бути незалежними від Києва. Така децентралізація стала потрібна не тому, що її вимагав Майдан чи Захід. А тому що у центрального Києва немає грошей. І він не може годувати регіони. Місцевий бізнес, політики , чиновники вперше за довгі роки отримують доступ до регіонального бюджету. І це їх дуже радує. Тому багато мерів, регіональних активістів та бізнесменів посилили боротьбу за місця у місцевих органах влади. І вона а буде дуже гострою, незважаючи на короткий період виборчої кампанії.

На поведінку східноукраїнських виборців впливатимуть сепаратиські настрої. Тому на Донбасі велику роль гратимуть промосковські, кремлівські політичні сили, які говоритимуть про мир, а не про захист кордонів і незалежність України. Там розгорнеться "війна" між Опозиційним блоком, Відродженням, УКРОПом та лівими. Найбільші шанси отримати великий відсоток голосів у прикордонній смузі та на півдні в Опозиційного блоку. Адміністрація президента повинна обрати тактику щодо них: або домовлятися, або запровадити харківський спосіб боротьби з ними. Там юридично було заборонено представлення Опозиційного блоку у списках кандидатів у місцеві органи влади.

На Заході та в центрі України ситуація ще гірша. Влада посилила тиск на позиції Ляшка. І він там втрачає голоси. З другого боку - йде активне усунення з політичної сцени "Свободи", а також різка критика "Самопомочі". Тому на західній Україні виборець до останньої хвилини не знатиме, за кого голосувати. Бо всі воюють з усіма.

Якщо пропрезиденстький блок набере на нинішніх місцевих виборах 30 відсотків голосів, то це буде його величезний успіх. Якщо ж до 40 % - колосальний особистий успіх президента Порошенка і прем'єра Яценюка. Всі інші отримають рівно стільки, скільки вони зараз мають у парламенті.

Зараз ви читаєте новину «"Війна" за виборців на Донбасі розгорнеться між чотирма партіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути