середа, 02 квітня 2014 20:00
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Тимошенко виграє навіть програвши Порошенку

Якщо Юлія Тимошенко стане президентом, то всі, хто сьогодні шукають собі нових господарів, із задоволенням знову полюблять її. Ми ж знаємо, як це у нас буває. Стрімко виросте її політичний вплив у "Батьківщині" та вплив того блоку, який буде йти на виборах у Верховну Раду.

Говорити про те, яким вона буде президентом, зараз важко. По-перше, вона зробила висновки про взаємини, поки сиділа у тюрмі. З другого боку, після агресії Росії будь-якому президенту, в тому числі і Тимошенко, доведеться займатися найважчими речами, про які у нас десять років тільки говорили. Це й реформа армії, й реформа освіти та медицини, й реформа економіки. Тимошенко доведеться підбирати команду, яка цим займатиметься. Інакше, довго вона не протримається. Словам вже ніхто не вірить. Та й сил в України більше немає.

Ідея авторитарної Тимошенко дуже добре виглядала на фоні м'якотілого Віктора Ющенка. Тоді й зародився міф про її авторитарність. Вона грала таку роль. Але після Януковича нікому не вдасться більше цього зробити. Не можна. Україна чекає кардинально іншого політика - рішучого, здатного на зміни, такого, що може брати на себе відповідальність. Тим паче не йдеться про авторитаризм, бо з'явилися жорсткі конституційні обмеження. Парламентаризм зараз дає можливість і правим, і лівим бути представленими у парламенті. Це дуже добре для України.

Якщо ж Тимошенко програє президентські вибори, то готуватиметься до виборів у Верховну Раду. Щоб довести, що її політична сила має великі можливості. Та, скоріше за все, вона вийде у другий тур. Тому положення в Тимошенко як за виграшу, так і за програшу - непогане. Програвши, зможе мобілізувати свій електорат на партію "Батьківщина".

Зараз усе виглядає так, що ні Порошенко, ні Тимошенко нічого не програють. Хоча для Тимошенко президентські вибори важливіші - бо вона вже другий раз балотується. А Порошенко ще три місяці тому не підозрював, що буде кандидатом у президенти.

У разі програшу Тимошенко зможе претендувати на посаду прем'єр-міністра. Так само як і Порошенко, якщо програє він. Та точна відповдь на це питання буде лише після парламентських виборів. Бо хто міг подумати, що той же Кличко так закінчить свою кар'єру на рівні керівника київських жеків? А хто думав, що Яценюк не піде на парламентські вибори? Хто підозрював про такого кандидата у президенти як Добкін абоЯрош? Важко уявити їхні дебати на Першому національному каналі. Це нісенітниця. Парламентські вибори теж будуть важкі й оригінальні. Будемо чухати потилиці і дивуватися - що це таке відбувається.

Сваритися між собою Порошенко й Тимошенко не будуть. Пересварилися вже у 2005 році, коли Ющенко їм обом запропонував прем'єрський пост. Щоб не вирішувати самому, сказав: ви побийтеся, а сильніший отримає посаду. Так і вийшло. Пройшло десять років, і вдруге вони не підуть на конфлікт. І Порошенко інший, й Тимошенко вже не та. Те, що він кучерявий, а вона гладко зачісана - вже не грає ніякої ролі.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко виграє навіть програвши Порошенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути