Ексклюзиви
середа, 20 травня 2015 10:21
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Мінські переговори є тупиковими - політолог

Мінські переговори є тупиковими - політолог

У вівторок в Мінську почали роботу дві групи по врегулюванню ситуації на Донбасі. Зустріч тристороння - Україна, Росія та ОБСЄ. Але нічого з цього не виходить. Бо конструкція - штучна. Там присутні чужі люди. Якби там були ті росіяни, які представляють інтереси сепаратистів, це було б зрозуміло з точки зору світової дипломатії. Таку ж ситуацію бачили й раніше, коли приїжджали окремо представники Росії та бойовики. Але не можна адвокату та злочинцю сидіти за одним столом та одночасно щось доводити. Тут виходить: як тільки сталася погана подія - Москва доручає це говорити сепаратистам. А коли йдеться про більш-менш вигідні речі, вона висловлює претензії Україні. Тому мінський процес є тупиковим.

Його головною функцією було зниження рівня бойових дій, з чим він впорався. Зараз на Донбасі тихіше, аніж було в Дебальцево чи Іловайську. Жертв набагато менше, важка техніка потроху відводиться. Але на більше ці переговори не тягнуть.

Хто б там не був присутній - президент Франції Оланд, Путін, сепаратисти чи наша українська делегація із Володимиром Горбуліним та Євгеном Марчуком, вони можуть говорити лише про прості речі. Про них спокійно могли домовитися український та російський полковник на Донбасі.

Є ще одна немала проблема: що б не вирішували в Мінську, виконання домовленостей вкрай ускладнено. У Донецькій та Луганській області вже діє не зовсім керована схема. Там працюють напівпартизанські, напівмафіозні підрозділі. Вони повним ходом ведуть торгівлю наркотиками, зброєю, людськими органами, займаються контрабандою. Росія з цим теж не може розібратися. Тому думка про те, що "великий" Путін сказав, а Моторола виконав, є хибною. Це говорить про те, що Москва втратила контроль над цим конфліктом. Це ще один недолік мінських переговорів. Тому Україні треба будувати лінію укріплення на Донбасі, набиратися сили та поновлювати український кордон. Бо маємо ще небезпеку - влітку бойовики знову можуть піти в наступ. Про це вже заявив Порошенко.

Проблема в тому, що вони ніякий Маріуполь захоплювати не хочуть, як це вважають в Адміністрації президента. Їх задача - розгромити боєздатні українські частини та змусити Порошенка підписати в тому ж Мінську сепаратний договорів - він та Путін. Без Меркаль, Оланда та інших.

Самі сепаратисти не можуть вести такий наступ - вони у нелегкому становищі в окупованих регіонах. Хіба якщо Росія введе війська. Причому не менше двох дивізій. Для того, щоб цього не відбулося, ми вперше за рік засвітили полонених офіцерів. Такі раніше теж потрапляли до нас в полон, але їх не показували. Зараз Україна пояснює: якщо знову будуть наступати, цього разу ми не будемо обмінюватися, а продемонструємо всіх російських військових. Можливо, це ще допоможе зупинити Москву. Бо вона не хоче, щоб люди в офіцерській формі Росії були на лаві підсудних у відкритих судах військового трибуналу.

Зараз ви читаєте новину «Мінські переговори є тупиковими - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути