середа, 28 листопада 2018 16:00

Академія наук підтримала новий український правопис

Академія наук підтримала новий український правопис
Національна комісія з питань правопису представила відредагований проект правопису. Фото: corphero.ru

Національна комісія з питань правопису представила на засіданні президії Академії наук відредагований проект правопису. У ньому враховані пропозиції та зауваження, які виникли під час громадського обговореня протягом вересня. Тоді надійшло понад 500 поправок. Президія Академії наук проект підтримала.

"Це небагато зауважень. Вони були різнохарактерними та очікуваними. Часто надіслані пропозиції виключали одна одну. Певна група людей підтримувала вживання літери "ґ" у всіх іншомовних словах, на зразок "ґенерал" чи "ґазета", а інші заперечували. У таких випадках залишали так, як запропонувала комісія", - говорить Богдан Ажнюк, член Української національної комісії з питань правопису.

Першу редакцію законопроекту оприлюднили у серпні цьогоріч. Через недбалість підготовки закон розкритикували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти навчатимуться за новою концепцією

"Реакція загалу була доречною та об'єктивною. Переважно пропонували поліпшити правила правопису або повернутися до старих. Суттєвих зауважень не було. Найбільше пропозицій надсилали щодо правопису основи слова, іноземних слів і вживання великої літери. Кардинальних змін редакція правопису не зазнала. Більшість пропозицій відхилили. Багато зауважень людей уже обговорила комісія. Листи з пропозиціями лише додатково підтвердили думки науковців", - додає Ажнюк.

Завершилося громадське обговорення Проекту українського правопису. Змінили 10-15% правил. Робота над правописом триватиме до кінця року. Головна особливість правопису – наявність варіативності у різних випадках вживання певних літер. До прикладу, правильним вважатимуть написання кафедра та катедра, міф і міт, ефір та етер, аудиторія чи авдиторія, аудієнція та авдієнція. В іншомовних іменах і прізвищах дозволять вживати як "г", так і "ґ".

Зараз ви читаєте новину «Академія наук підтримала новий український правопис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути