субота, 27 жовтня 2018 15:23

Як в освітній процес слід вводити новий правопис

Завершилося громадське обговорення Проекту українського правопису. Над документом протягом трьох останніх років працювали 25 лінгвістів. Змінили 10-15% правил. Робота над правописом триватиме до кінця року.

Головна особливість правопису – наявність варіативності в різних випадках вживання певних літер. До прикладу, правильним вважатимуть написання кафедра та катедра, міф і міт, ефір та етер, аудиторія чи авдиторія, аудієнція та авдієнція. В іншомовних іменах і прізвищах дозволять вживати як "г", так і "ґ".

Автор: Олена Капнік
  В Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл "Український правопис і екологія мови". Захід  присвятили Проекту нового українського правопису. 
В Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл "Український правопис і екологія мови". Захід присвятили Проекту нового українського правопису. 

В офіційних документах варіативності не передбачають. Там рекомендують писати перший з двох варіантів: "і", "ф" та "у". Один маловаріативний стандарт правопису також має бути і в школі, кажуть фахівці.

"У нас жартують, що за одним з п'яти правописів ми грамотні. У науці це добре, в освітянстві – ні. Зараз іде етап легітимізування цього правопису. Школа – це легітимний сектор, тому тут має бути один стандарт", - каже Gazeta.ua доктор педагогічних наук, професор кафедри методики викладання української та іноземних мов і літератури Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченко Олеся Любашенко.
Автор: Олена Капнік
  Олеся Любашенко взяла участь у круглому столі "Український правопис і екологія мови". Він в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.
Олеся Любашенко взяла участь у круглому столі "Український правопис і екологія мови". Він в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.

Новий правопис слід вводити поступово, починаючи з молодшої школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ирій, проєкт, мітологія і віцепрем'єр – обговорили редакцію нового правопису

"Якщо правопис вводити зверху, у суспільстві буде опір. Ми отримуємо знову кілька правописів. Вихід тільки такий: дати один стандарт і почати вводити його з молодшої школи. За десять років виросте нове покоління, яке не сперечатиметься про ці зміни до правопису", - додає фахівець.

За словами фахівців, перехідний період з впровадження правопису може тривати до 20 років.

Чинний правопис української мови - наслідок і узаконення української радянської мови. Її "нормалізували" у 30-80-і роки ХХ ст. В Україні досі використовують правопис сталінських часів. Вперше ідея змінити чинний правопис з'явилась на I Міжнародному конгресі україністів 27 серпня—3 вересня 1993 р

Зараз ви читаєте новину «Як в освітній процес слід вводити новий правопис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути