пʼятниця, 15 грудня 2017 06:26

У Росії татарам не дають вивчати свою мову

Парламент Республіки Татарстан, що входить до складу Російської Федерації, змінив порядок вивчення татарської мови в школах республіки — з обов'язкового на добровільний. Активісти заявляють про тиск зі столиці. Відтепер у місцевих школах татарську викладатимуть лише двічі на тиждень. Для цього батьки мають написати заяву до навчального закладу.

— Утиски татарської мови в Росії почалися з кінця 1990-х. Спочатку заборонили перевести її на латиницю. Це зробило б татарську сумісною з іншими тюркськими мовами. Потім скасували іспит цією мовою, хоча її вважали другою державною, — каже мово­знавець 46-річний Юрко Зелений. — Теперішня ситуація в Татарстані свідчить про те, що Росія — це імперія однієї нації. Відміна навчання і скасування статусу другої державної мови — це сліди імперської політики. Британія також має колоніальне минуле, але в своїх колоніях вона ніколи не утискала мови меншин і не насаджувала англійську.

Більшість населення Татарстану бояться виступати проти влади.

— Рух, що відстоює права жителів республіки, незначний, — розповідає Юрко Зелений. — Колись було навіть таке, що викладачі татарської мови мали вищі зарплати, а зараз їх звільняють. Статус державної в Росії має ще чеченська мова. Чеченці — це нацменшина, яка відома своїм опором, тому їх поки що не чіпатимуть. Татарстан, в свою чергу, не такий войовничий. Бажаючі відстояти мову йдуть мирним шляхом, але всі їхні акції протесту розганяють.

Зараз ви читаєте новину «У Росії татарам не дають вивчати свою мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути