субота, 25 травня 2024 11:40

Нова система. Навіщо Путін дресирує генералів

Нова система. Навіщо Путін дресирує генералів
eastnews.ua

Після повернення з Китаю Путін знову взявся за кадри. Причому "штормить" силовий блок та частково новосформовану адміністрацію настільки, що за звільненнями і призначеннями пильно стежать на Заході. Gazeta.ua розказує про подробиці.

Толстовщину - геть

Умовно укази Путіна про відставки та призначення після 18 травня можна поділити на дві групи: цивільні та військові. Серед цивільних більш-менш тихо відбувається "прополка" найближчого оточення, але глибоко - на рівні губернаторів та очільників суб'єктів федерації.

Наприклад, без особливого шуму 21 травня кремлівський диктатор відправив у відставку двох своїх радників: Володимира Толстого та Олександру Левицьку.

Толстой - син академіків, нащадок знатних письменників Толстих.

Про Толстого-нащадка відомо мало: у резонансні справи не потрапляв, незадоволення Путіна не викликав, принаймні, офіційно. Займався російською мовою та літературою (голова кількох профільних галузевих організацій), у часи перебудови опікувався Ясною Поляною.

На відміну від Толстого, Левицька відома як вправна апаратниця та економістка.

Кучно і гучно

Хоча обидві ці відставки не прогриміли на загал, серед чиновництва вони вважаються гучними: радник і радниця були у близькому оточенні Путіна понад 12 років.

Натомість "прополка" губернаторів відбувається зі спецефектами. Зокрема, 17 травня Лефортовський суд у Москві вирішив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до заступника голови уряду Алтайського краю Івана Кібардіна, якого підозрюють у шахрайстві. До слова, затримали його у Москві, а губернатор краю Віктор Томенко заявив: "Це виходить за межі". За його даними, Кібардін був у столиці у службовому відрядженні. За версією слідства, він отримав хабар, і не вперше. Справа Кібардіна резонансна, бо він вважається людиною Томенка.

Екс-депутат Пермських законодавчих зборів Михайло Арзуманов визнаний банкрутом. Здавалося б, рядова новина. Але. Він - онук першого обраного губернатора Прикам'я Геннадія Ігумнова. І йому депутат законодавчих зборів Геннадій Шилов надав позик на загальну суму 340 мільйонів рублів. За позовом Шилова Арзуманова і визнано банкрутом. У Тульській області заарештовано 15 фігурантів справи по незаконній міграції, причому разом з керівником управління МВД по краю Денисом Осикіним. Важливо те, що Тула - регіон, де керував Олексій Дюмін, якій нині увійшов до адміністрації Путіна. Також за грати відправили радницю глави Самарського краю Ольгу Міхеєву, однак через гіпертонічний криз її перевели у лікарню.

Перелік можна продовжувати. Натомість чинний господар Кремля призначив нових тимчасово виконуючих обов'язки у регіонах: Дмитра Демешина у Хабаровському краї, Дмитра Міляєва - у Тульскій області (звідки Дюмін), Олексія Смирнова - Курської, Іллю Середюка - Кемеровської області.

Утім, увагу Заходу привертають не губернатори, а військові, котрих Кремль тасує і пакує зі блискавичною швидкістю.

Калейдоскоп погонів

Закриваючи тему губернаторського трусу, Путін порадив тим, хто ще залишається на посадах, "більше зустрічатися з людьми", бо цей аспект стане частиною неформальних показників ефективності для глав регіонів. Висока вірогідність, що регіональні еліти дослухаються, бо восени на них чекають вибори. Своєрідні маячки самопроголошений президент виставив шляхом зустрічей з низкою глав регіонів (наприклад, Ліпецької області Ігорем Артамоновим), апофеозом стало рандеву з президентом Чечні Рамзаном Кадировим. Ці зустрічі викликали своєрідну реакцію у деяких представників регіональної еліти країни-агресорки. Так, губернатор Воронезької області Олександр Гусєв заявив, що у системі виконавчої влади має бути "креативне та розкуте мислення", бо "ми не черстві сухарі, що працюють за регламентом".

А от військовому керівництву Росії таки доведеться стикатися із черствими сухарями, бо відставки й арешти набирають обертів. Хронологічно останнім на час написання цього матеріалу стало відсторонення від посали командувача Двадцятою гвардійською загальновійськовою армією РФ Сухраба Ахмедова, однак ця інформація офіційно не підтверджена. Ахмедов відомий тим, що у листопаді 2022 року його звинувачували бійці однієї з бригад морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ у великих втратах у Донецькій області. Аналогічні закиди на його адресу від військових були у 2023 році за операції в районі Кремінної Луганської області. Там загинуло багато росіян, коли очікували прибуття Ахмедова на урочистості.

Яка країна, такі й "герої"

Натомість про арешт начальника управління департаменту по забезпеченню держоборонзамовлення міноборони РФ Володимира Вертелецького оголошено офіційно, він, за версією Слідчого комітету Росії, прийняв роботи, які не були виконані та виплатив за це кошти. Йшлося про дослідницькі та конструкторські завдання.

Найгучнішим став арешт двох інших посадовців-військових: заступника начальника Генштабу Вадима Шамаріна та начальника Головного управління кадрами Міноборони РФ Юрія Кузнєцова. Останньому інкримінують хабар в особливо великих розмірах (більш ніж 100 мільйонів рублів), Шамаріну - теж хабар, але скромніший. Останній нібито вже свідчив на начальника Генштабу Валерія Герасимова.

Затримали і колишнього командувача 58 армією РФ Івана Попова за підозрою у шахрайстві. А йому колись Путін особисто присвоїв звання "Герой Росії". До речі, за версією слідства, Попов поцупив металопрокат, призначений для спорудження укріплень у Запорізькій області.

Раніше Путін здійснив резонансну рокіровку в міноборони: замість заступника міністра Юрія Садовенка призначив колишнього аудитора Рахункової палати (та, за плітками, піарника) Олега Савельєва. Щоправда, Садовенку деякі джерела пророчать перехід до Радбезу РФ під крило Сергія Шойгу, чиїх людей у погонах нині й "вибивають з гри" слідчі органи.

Цікаво, що тихо і за власним бажанням полишила посаду речниця Міноборони Росіяна Марковська, хоч пропрацювала там понад 7 років. Особливою публічністю вона не відзначалася, вакуум заповнював генерал Ігор Конашенков, котрий теж нібито зібрався на вихід.

Зовні це виглядає як чистка Міноборони від "залишків" Сергія Шойгу. Та це було б занадто просто для нетрів Кремля. Що ж відбувається насправді та чим може вплинути на Україну, адже мова йде про високопоставлених військових країни-агресора?

Герасимова геть?

В Інституті вивчення війни припускають, що, окрім зачисток міноборони та генералітету від упливу Сергія Шойгу (з яким, нагадаємо, конфліктував Євген Прігожин), Путін може готувати відставку Герасимова. Такий висновок експерти Інституту роблять на підставі того, що речник Путіна Дмитро Пєсков, який раніше відмовлявся коментувати цю версію, нині стверджує, що перебування Герасимова в очільниках Генштабу "у довгостроковій перспективі не гарантовано". Водночас він категорично спростував кампанію проти людей Шойгу, наголосив, що відставки та арешти відбуваються як "послідовна боротьба з корупцією". Тоді чому досі на своїй посаді заступниця міноборони РФ часів Шойгу Тетяна Шевцова, котра і відповідає за фінанси?

"Паркетні" проти бойових

Наразі ми бачимо зняття блоків з людей, що належать до певних груп упливу чи є соратниками високопосадовців, вважає керівник Центру політико-географічних досліджень, політолог Микола Петров. "Під настрої тих генералів, які воюють, заарештовують "паркетних" генералів. Але ми бачимо тільки верхівку айсберга…Армія нині головний інтерес Кремля… Є ознаки, що змінюється стратегія, планується довгострокове протистояння Заходу, задля чого оптимізується "обслуговуючий" блок армії. З іншого боку, він (Путін) може демонструвати готовність до довгострокового протистояння, щоб підвищити ставки напередодні можливих переговорів щодо укладення перемир'я", - переконаний він. Водночас, за словами Петрова, це у жодному разі не боротьба з корупцією, бо там "зав'язані всі". Тому, до слова, Шойгу не постраждає, більше того, на прикладі Руслана Цалікова (заступника міноборони, який переходить у Радбез РФ), екс-міністру оборони країни-агресорки дозволено зберегти деяких своїх людей.

На Заході припускають, що чистки в міноборони та у Генштабі відбуваються заради зменшення рівня корупції, бо хабарництво та крадійство у російській армії суттєво обмежують її боєздатність. "Але Шойгу вивели з-під вогню та призначили на більш високу посаду, - зазначив експерт по Росії та професор Інсбрукського уніерситету Генріх Манготт,- Більшого значення, схоже, має лояльність до влади, бо Іванов критикував владу. Чи не сфабриковано обвинувачення проти нього? Привертає увагу жорсткість перестановок. Мета - очистити місце для нових людей, яких приведе із собою Бєлоусов".

Удар по кланах та системна нестабільність

Чистки можуть бути ударом не стільки по армії, скільки по зрощуванню трьох структур: людей Патрушева, Чемазова та Міноборони, вважає український політолог Вадим Денисенко, хоча досі затримували другорядних осіб із цих структур та фігур. На думку експерта, мета Путіна полягає у тому, щоб створити атмосферу невизначеності та невпевненості, коли потрапити за грати ризикує кожен. Денисенко звертає увагу на затримання армійського генерала Попова, який дозволив собі критикувати владу, зокрема Шойгу. "Критичні думки їй (російській владі) не потрібні", - констатував він. Що ж до іншого генерала, який працював у Генштабі, на думку Денисенка, це дзвіночок всім, що, попри війну, система садитиме усіх, хто за війну відповідає, у разі найменшої провини. Хаотичність арештів, відставок, затримок і посадок наводить на думку, що "тут важливіший процес, запуск страху і недовіри, аніж будь-що інше. Плюс всі ці речі запускають соціальні ліфти, які дозволяють створити (підняти) нову роялістську воєнну еліту", - припускає експерт. Тим паче, за деякими ознаками, Патрушев припинив бути куратором силовиків, оскільки за нього віднині це робитиме сам Путін. Утім, усе це, на думку Вадима Денисенка, задля того, щоб побудувати систему, котру не потрібно змінювати, бо Путін є доволі лінивою людиною, котра віддає перевагу системам стримувань і противаг (навіть у своєму оточенні), щоб мінімально працювати самому, але тримати у напрузі всіх і вся. Ситуація війни може підштовхнути його перейти до іншої моделі - репресивної. А для рядових росіян "розігрується спектакль під назвою "боротьба з корупцією", який поки не має нічого спільного із цією самою боротьбою", - зазначив експерт. І в перспективі до півроку на бойові дії в Україні не вплине.

Зараз ви читаєте новину «Нова система. Навіщо Путін дресирує генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути