пʼятниця, 06 грудня 2019 06:45

Обрали уповноважену із захисту державної мови

39-річну Тетяну Монахову з Миколаєва призначили уповноваженою із захисту державної мови. Вона завідувала кафедрою журналістики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили.

2002-го закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. Василя Сухомлинського за спеціальністю "учитель української мови й літератури, англійської мови й зарубіжної літератури". 2015 року в Одеському національному університеті ім. Іллі Мечникова захистила докторську дисертацію "Сучасні стратегії текстотворення в українській мові".

— Добре, що маємо нарешті уповноваженого, — каже 47-річний Тарас Шамайда, координатор руху "Простір свободи". — Але представники громадських організацій та академічної спільноти вимагали призначити Тараса Кременя. Він брав участь у написанні закону про мову, відстоював її. Його кандидатуру підтримували поет Іван Малкович, директор Інституту української мови Павло Гриценко та інші автори мовного закону. Знали, що Кремень справиться з організацією роботи нової інституції. Монахова не брала участі у розробці мовного законодавства чи відстоюванні позицій мови. Тому це призначення видається дивним. Не розумію мотиви, якими керувався уряд. Якщо Монахова виконуватиме закон і організує роботу, будемо її підтримувати і діяти разом.

Уповноважений займатиметься скаргами на порушення мовного законодавства.

— Чиновник має виконувати дві функції, — пояснює Тарас Шамайда. — Перша — захист державної мови від зовнішніх загроз. Друга — допомога в дотриманні прав громадян на отримання інформації та послуг українською. Завдяки уповноваженому мовний закон буде не лише декларацією. Має розбиратися й реагувати на порушення, залучати інші органи влади. Через 2,5 року отримає право виписувати штрафи.

Зараз ви читаєте новину «Обрали уповноважену із захисту державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути