пʼятниця, 01 листопада 2019 05:06

Фільм "Соловей співає. Доки голос має" розвінчає міфи

Завершили роботу над документальним фільмом "Соловей співає. Доки голос має". Стрічка присвячена проблемам мови в Україні.

— Ми поставили завдання — зібрати всі міфи про українську мову. Деякі беруть початки з часів Російської імперії, інші — побутували в Радянському Союзі. Багато з них живуть і досі, — розповідає учасниця творчої групи Леся Воронюк, 31 рік. — Потрібно, аби люди глянули на них збоку. Автори і знімальна група попрацювали з фаховими лінгвістами, археологами, мистецтвознавцями й істориками. Із їх допомогою спростуємо ці міфи. Наприклад, що українська — мова села, а в містах завжди користувалися російською.

Зйомки проводили в Україні, Білорусі та Ізраїлі. Вивчали ставлення тамтешнього населення до власної мови. Порівнювали з нашими людьми.

— Спадщина Радянського Союзу досі впливає на українців. Найбільша наша проблема в тому, що більшість не відчувають цього і не бачать нічого поганого. Якщо позбавимося від нав'язаного зовні, то життя зміниться, — додає Воронюк.

Роботу над стрічкою вели з 2016 року. Прем'єра відбудеться 5 листопада у столичному Будинку кіно.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Соловей співає. Доки голос має" розвінчає міфи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути