Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 06:26

300 людей вимагають зупинити згортання українізації

Українські громадські та культурні діячі опублікували звернення до президента Володимира Зеленського й уряду зупинити наступ на українську мову та інформаційний простір. Його підписали понад 300 людей.

"Новітня історія України засвідчує: якщо влада пропонує "винести за дужки" питання української ідентичності, а лейтмотивом мовної політики стає "яка різниця?", невдовзі цій владі українська мова і все, що робить країну Україною, чомусь стає поперек горла, — йдеться у зверненні. — Останнім часом влада почала озвучувати тези, досі характерні лише для пропаганди держави-агресора і пов'язаних з нею олігархічних кланів. Президент України, голова Верховної Ради, новий міністр культури й інформаційної політики та інші посадовці раптом почали розповідати про потребу переглянути закон про мову, про якусь "іншу сторону", яку треба "почути", про таємничих "вчених", руками яких влада хоче розворушити вже вирішене на законодавчому рівні питання державної мови і ощасливити українців "правильними" мовними ініціативами.

Ми закликаємо керівництво держави і парламенту, народних депутатів України: припинити спроби відновлення русифікації освіти, не допустити послаблення жодної чинної законодавчої норми, що захищає українську мову та національний інформаційний простір, відмовитися від спроб ревізії закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" і зосередитися на його неухильному виконанні. Замість збурення і розколу суспільства на мовному ґрунті сконцентруватися на розв'язанні соціальних та економічних проблем українських громадян.

Захист нашої мови і культурно-інформаційного простору — це речі, які українці боронитимуть за будь-яку ціну всіма передбаченими законом засобами. Ми закликаємо владу дослухатися до наших справедливих вимог і не провокувати громадянське протистояння".

Зараз ви читаєте новину «300 людей вимагають зупинити згортання українізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути