пʼятниця, 13 квітня 2018 06:30

"Зятя лякали, що машину відберуть"

— Живемо в двоповерховому будинку. На першому — ми з чоловіком. На другому — донька із сім'єю. Два роки отримуємо субсидію, — розповідає 55-річна Іванна Михайлишин зі Львова.

— Дім збудували 10 років тому. До того вісім років із чоловіком гарували на заробітках в Іспанії. Петру 62 роки, на пенсії. Я доглядаю двох онуків. Донька Анастасія із зятем періодично їздять на заробітки до Польщі.

Узимку, коли ще не отримувала субсидії, за газ платили 1500–2000 гривень. З електроенергією, водою, вивозом сміття — виходило до трьох тисяч. Це більше пенсії чоловіка. Він — колишній військовослужбовець. Вирішили подавати документи на субсидію. Від сусідів чули багато страшилок. Мовляв, хто у великій хаті живе й субсидію просить, буде штраф платити. Зятя лякали, що машину відберуть. Вирішили ризикнути. Працівник управління соцзахисту дала заповнити анкету про майно. Написала, що земельної ділянки не маю. Вона на доньку оформлена. Про машину теж промовчала. Мене, доньку й зятя записали як безробітних. На кожного порахували по мінімальній зарплаті. Працівник соцзахисту попередила: всю інформацію перевірять. Я ж знала, що перевірками часто лякають. Знайомі мають бізнес за кордоном. В управлінні соцзахисту проходять як безробітні, отримали пільги. Сукупний дохід нашої родини вийшов смішний. Ще й на двох неповнолітніх поділили. Субсидію нарахували велику. Щомісяця за комуналку платимо тільки 200–300 гривень. Півроку тому зробили в будинку дорогий ремонт. Боялися, аби пільги не скасували. Та сімей, які отримують субсидії, — багато. А працівників соцзахисту — мало. Говорять, цього року спеціальні інспектори перевірятимуть, наскільки родина заможна. Уже з родичкою жартували. Кажу: "Тобі простіше, у квартирі живеш. Можна й дверей не відчинити. У мене ж особняк — усе як на долоні".

— Мы пережили несколько проверок по субсидиям, — каже переселенка з Донецька 40-річна Надія Рибачук. Третій рік живе в Києві. Винаймає квартиру.

— Власниця житла оформила субсидію. Живу з сином, він інвалід по зору. Маю невеликий бізнес — розмальовую сувеніри і продаю на Андріївському узвозі. Дохід за столичними мірками мізерний — 5–6 тисяч гривень. Без пільг комуналка виходила більше двох тисяч гривень. Із субсидією платимо 250. Коли почали її оформляти, прийшла перевірка з жеку. Подивилася як живемо, поцікавилися доходами. В сина питали, що я йому купую, чи часто їсть шоколадки й ковбасу. Потім прийшов працівник собезу. Був агресивно налаштований. Побачив коробку з новим зимовим взуттям, почав дорікати. Тоді до нового телевізора причепився. Документи, що техніка взята у кредит, його не переконали. Зазирав у шафи, холодильник. Перевірка була після дня народження сина. Лишився торт, ковбаса, трохи червоної риби. Перевіряльник сказав, що субсидії можу й не отримати. Бо маємо гроші добре харчуватися. Тому й на комунальні вистачить. Я вийняла 500 гривень із гаманця і поклала йому в кишеню. На прощання обіцяв, що напише хорошу рекомендацію. Пільги нам призначили. Торік знову приходили перевіряти. Але я вже підготувалася. Телевізор, дорогі речі, прикраси занесла до сусідки. Дала їй 100 гривень. Вийшло дешевше, ніж інспектору.

Потрібно замінити адресною допомогою

— В Україні провалена програма субсидій. За розрахунками, їх мали отримувати не більше 10 відсотків сімей. На сьогодні субсидіантів уже 60 відсот­ків. Тому кількість пільговиків поступово зменшуватимуть. Незалежно від того, хто буде при владі, — каже 54-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

— Минулого опалювального сезону люди скаржилися, що розмір субсидій зменшився. Але, за офіційними даними, суми зросли. Середня субсидія зараз становить 2200 гривень. Із наступного року влада пропонує запровадити соціальних інспекторів. Відповідний законопроект внесли до Верховної Ради. Відстежуватимуть тих, хто приховує реальні доходи. Я впевнений, депутати підтримають таку ініціативу. Звісно, будуть хабарі та зловживання. Не виключаю випадків, коли інспектори відбиратимуть субсидію у пенсіонерів чи людей, які справді її потребують. Водночас вони викриватимуть і позбавлятимуть допомоги тих, хто оформив її нечесно. Підозрюю, що посадовці матимуть план, скільки сімей потрібно позбавити субсидій. Соціальні інспектори — не новинка. Довгий час вони працюють у Німеччині. Реагують, наприклад, на дзвінок про неадекватні витрати сусідів. Часто німці скаржаться на абсурдні речі. Але не відчинити інспекторам не можна. Далі прийдуть поліцейські.

Зараз влада шукає методи, як підлатати те, що розвалюється. Єдиний вихід — ліквідація системи субсидій. Її потрібно замінити адресною допомогою. Ця практика діє в США, Європі, Японії, Південній Кореї. Монетизації субсидій наступного року чекати не варто. Уряд цього не хоче. Адже доведеться з держбюджету перераховувати реальні гроші українцям.

Маргаріта ДИКАЛЮК

Зараз ви читаєте новину «"Зятя лякали, що машину відберуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути