четвер, 13 січня 2022 00:20

Зросли податки на нерухомість

— Протягом минулого року в Україні дорожчали квартири на первинному та вторинному ринках. У новобудовах ціни зросли на 20 відсотків, — говорить 42-річний Сергій Курганов, гендиректор рієлторського об'єднання "Простор".

2022-го в нових будинках ціни збільшаться до 20 відсотків. Впливатиме підвищення вартості будівельних матеріалів, зміни в оподаткуванні. Зараз однокімнатна квартира в Києві у середньому коштує 60 тисяч доларів. На початку 2021-го за ці гроші можна було придбати трикімнатне помешкання без ремонту в спальному районі.

Із нового року нерухоме майно оподатковують по-новому. Зокрема, зросла ставка податку на доходи фізичних осіб. Проста угода купівлі-продажу нерухомості без урахування податків для обох сторін обійдеться майже 200 доларів. Якщо це однокімнатна квартира в передмісті Києва вартістю 45 тисяч доларів, то її нотаріальне посвідчення коштуватиме близько 5,5 тисяч гривень. Додатково доведеться сплатити ще 450 доларів у Пенсійний фонд і базовий збір за посвідчення договору. Це 1 відсоток ринкової вартості квартири.

Такі ж податки потрібно заплатити, якщо квартиру продає забудовник. Витрати на виготовлення документів — майже 100 доларів. Крім того, нарахують 5 відсотків податку на доходи фізосіб та 1,5 відсотка військового збору. Адже квартира перебуває у власності менш як три роки. Тобто оформлення нерухомості в новобудові коштуватиме майже 10 відсотків ринкової ціни. Також із 2022 року забудовники у вартість житла закладатимуть 20 відсотків податку на додану вартість. Зростання цін насамперед відчують ті, хто виплачуватиме розстрочку на нерухоме майно.

Зміни торкнуться тих, хто інвестує в житло із метою заробітку. Продаж однієї квартири за рік, яка перебуває у власності понад три роки, відбуватиметься за нульовою ставкою податку доходів фізичних осіб. За друге помешкання доведеться заплатити 5 відсотків податку і 1,5 відсотка військового збору. За третій і кожен наступний об'єкт — 18 відсотків ринкової вартості житла, плюс військовий збір. Зростання податків може вдарити й по пересічному громадянину. Доведеться заплатити більше, якщо родина вирішить продати кілька об'єктів нерухомого майна за рік. Наприклад, гараж, квартиру й заміський будинок.

Зараз ви читаєте новину «Зросли податки на нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути