Ексклюзиви
середа, 20 червня 2007 17:38

Житлові субсидії дають за спрощеною схемою

З березня киянам стало простіше оформляти субсидію на квартплату. Жителька Дарниці Марія Барабаш, 67 років, минулого тижня принесла всі папери до свого ЖЕКу. Тепер за двокімнатну квартиру на 49 "квадратів" вона платитиме 88,6 грн замість 147 грн.

— Жеківці дали заповнити анкету. Я в ній написала, що не маю ні машини, ні землі і що я ніде не підробляю. Показала паспорт і трудову книжку. Від паспортистки принесла форму-3 про житлоплощу і прописаних у квартирі. Ото й усе, — розповідає пенсіонерка.

За тиждень Марії Барабаш призначили субсидію. Її сусід, 54-річний Олександр, оформився на місяць пізніше. Він — військовий пенсіонер. Але торгує дитячою білизною на ринку біля універмагу "Дитячий світ" біля станції метро Дарниця. Крам привозить із Вінниччини кум.

Оформляють субсидії і тим, хто заборгував квартплату

— Жінка моя ще працює, але ставка в неї мала, — каже чоловік. — Двоє синів — студенти. На ринку, буває, вдається непогано заробити. В анкеті вказав, що живемо на мою пенсію і жінчину зарплату. Заїкнись я, що стою на базарі, скажуть ще якісь довідки нести. А можуть і зовсім субсидії не дати. А так нам призначили 60 гривень. Нічого, держава не збідніє.

У нарахуванні субсидії на житлово-комунальні послуги не відмовляють нікому, запевняє 55-річний Олександр Гуцол, керівник управління праці та соціального захисту Дніпровської райдержадміністрації Києва. У столиці за спрощеною схемою оформляють субсидії і тим, хто заборгував квартплату. А торік її давали лише якщо боргу немає.

— Заповнюючи анкету, до заяви про надання субсидії людина дає згоду на перевірку інформації про свої доходи. Але дізнатись, чи не приховує вона реальні доходи, ми не маємо можливості, — каже Олександр Гуцол. — Тому довіряємо анкеті.

Якщо приховування доходів розкриють, усю суму субсидії доведеться повернути. Поки що таких випадків не було. БТІ не повідомляє соціальній службі, на кого зареєстрована квартира. А пенсіонер може подарувати її родичам. У таких випадках субсидію мали б призначити не раніш ніж за рік із часу зміни власника.

З початку року субсидії на опалення та житлово-комунальні послуги оформили 671 тис. родин — учетверо більше, ніж за цей період 2006-го. Вони отримали відшкодування 64,3 млн грн.

Кому призначать субсидію

1) Сім"ям, які витрачають на оплату житла та опалення більш як 20% свого середньомісячного доходу.
2) Сім"ям, які складаються тільки з непрацездатних — пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років. Таким відшкодовують витрати на квартплату, що перевищують 15% їхнього доходу.

У яких випадках відмовлять

Якщо в заявника є:
— більш як одна квартира або будинок
— більш як один автомобіль
— житло, яке він здає в оренду
Про них заявник має повідомити в заяві на призначення субсидії.

Зараз ви читаєте новину «Житлові субсидії дають за спрощеною схемою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути