вівторок, 10 грудня 2019 07:15

Завезли рекордну кількість білоруської картоплі

— Картопля дешевшає. Це пов'язано з рекордним імпортом. Наприклад, у неврожайний 2010 рік завезли до України 20 тисяч тонн картоплі. Цього сезону тільки за серпень-листопад — майже 200 тисяч тонн, — говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 39 років.

— Картоплю продовжують імпортувати, але меншими темпами. Ринок наситився. Тому ціна в гурті впала до 7–8 гривень за кілограм. Однаково коштує українська і білоруська. Водночас остання майже вдвічі дешевша в самій Білорусі. У нас до вартості додаються витрати на транспортування, націнка перекупників. Традиційно найдешевша картопля — наприкінці серпня-початку вересня. Цьогоріч у цей період її продавали найдорожче. Минулі роки фермери частину бульби закладали на зберігання, а решту одразу продавали. Тому ціна на початку осені була низька. Цього року те, що вивезли на базари, перекупили оптові торговці. Заклали у сховища. Картопля стрімко подорожчала через дефіцит. Щоб зменшити вартість, її почали возити з Білорусі.

Україна і надалі купуватиме закордонну картоплю. Тому дорожчати вона не буде.

Навпаки, ціна може впасти, якщо українські фермери вийдуть на ринок зі своєю продук­цією. Її переважно тримають у сховищах, сподіваються пізніше вигідно продати. На ринку є вітчизняна продукція. Та, що через погану якість довго не може лежати у сховищах. Або виробникам ніде її зберігати.

У грудні почала дорожчати цибуля. Це єдиний овоч борщового набору, вартість якого зростає з початком зими. Решта дешевшають або ціни стоять на місці. За перші дні грудня цибуля додала 5–7 відсотків вартості. Ціни в регіонах відрізняються. У Херсоні за кілограм у гурті просять 4,8–5,5 гривні, у Львові — 6,5–7 гривень. Зростання відбувається через експорт вітчизняної продукції за кордон. Найбільше нашої цибулі закуповують Молдова, Румунія, Польща. Також попит на внутрішньому ринку більший, ніж реальна пропозиція.

Низька ціна на моркву. У гурті коштує від 3 до 5 гривень за кілограм. Деякі фермери в південних областях відмовляються збирати моркву. Бо собівартість продукції та витрати на оплату працю вищі. Ціни обвалилися через велику пропозицію. Два попередні роки морква коштувала рекордно дорого. Тому посадили її багато. Не дорожчають буряк і капуста. Останню в середньому продають по 4,5 гривні, буряк — 4,4.

Зараз ви читаєте новину «Завезли рекордну кількість білоруської картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути