Ексклюзиви
пʼятниця, 03 листопада 2017 07:41

"Заробив на чотирикімнатну квартиру в центрі Варшави" - історія успіху українця

Автор: www.natemat.pl
  Будівельникам у перший місяць роботи в Польщі платять 12–15 злотих за годину. Це майже 110 гривень. Потім зарплата зростає до 20 злотих — 147 гривень
Будівельникам у перший місяць роботи в Польщі платять 12–15 злотих за годину. Це майже 110 гривень. Потім зарплата зростає до 20 злотих — 147 гривень

47-річний Василь Павлович із Тернопільщини дев'ять років тому поїхав на заробітки до Польщі. За два роки відкрив свою будівельну фірму у Варшаві, — каже фахівець із підбору персоналу для роботи в Польщі Іван Петрович, 52 роки.

— Василь Павлович за освітою агроном. Був удома фермером. Вирощував зерно. Збирався розводити худобу. Але його задавила бюрократія, корупція. Набрав кредитів, заклав будинок і все майно. У сім'ї почалися проблеми. Через скруту вирішив їхати на заробітки.

Починав працювати підсобником на будівництві. У перший рік його не раз дурили роботодавці та посередники — не платили зарплату. Додому нічого не міг вислати, хоча мав сплачувати кредити. Наступного року вже заробляв більше. Вчив мову, законодавство. Знайомився з людьми, які могли щось підказати. Тоді відкрив свою фірму. Узяв ще двох помічників з українських заробітчан. На посади інженерів та технічних працівників мав брати поляків. Так вимагає закон. Українців влаштовував на нижчі посади. Зараз у штаті більш як 500 осіб, — розповідає Іван Петрович. — Його фірму вже беруть не субпідрядником, а генпідрядником. Гроші заробляє чималі. Купив чотирикімнатну квартиру у Варшаві. Має ресторан і три хостели для своїх працівників. Один із його колишніх співробітників відкрив згодом будівельну фірму в Катовіце. Теж розкрутився. Бере до себе на роботу українців, допомагає їм вигідно влаштуватися на інші фірми. Надає юридичний супровід.

Різнороби на будівництві в перший місяць отримують 12–15 злотих за годину — близько 110 грн.

— Спеціалісти, які себе добре зарекомендують — зварювальники, електрики, плиточники — мають від 15 до 20 злотих. Іноді оплата залежить від виконаної роботи. Українців поляки наймають охоче, бо наші виховані та роботящі. Але тих, хто зловживає алкоголем, одразу звільняють, — наголошує Іван Петрович.

19 800 гривень зарплати пропонують працівникам на шоколадній фабриці в Польщі. Шукають жінок до 50 років. Робота сидяча. Зміна триває 10 годин. Треба пакувати продукцію, відбирати пошкоджену. Дають один вихідний на тиждень. Жити пропонують у готелі або гостьовому домі. За оренду із зарплати щомісяця будуть вираховувати 250 злотих — понад 1800 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Заробив на чотирикімнатну квартиру в центрі Варшави" - історія успіху українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути