вівторок, 15 березня 2016 07:05

"За місяць на складанні меню заробляю до дванадцяти тисяч гривень"

— Моя подруга працює в офісі. Щовечора після роботи заходила в супермаркет. Купувала піци, салати, солодкі пиріжки на вечерю для чоловіка й двох синів. Витрачала від 400 до 700 гривень. Постійно скаржилася, що не вистачає грошей. Навіть на манікюр бракує. Я взяла її чеки з магазинів за місяць, викреслила все, без чого можна обійтися. Економія — майже 3 тисячі гривень, — розповідає київський ресторатор 37-річна Марина Давидова. Вона допомагає клієнтам зменшити витрати на продукти. Складає меню на місяць. Послуга коштує від 100 до 1000 грн.

— До мене звертаються люди з різним доходом — і вчителі, і бізнесмени. Не знають, скільки грошей витрачають на харчі. Вказують приблизні суми. Перед тим як працювати з клієнтом, тиждень прошу збирати чеки з магазинів. Найменший бюджет на харчі був у молодої родини — 500 гривень на місяць. Раджу закуповувати продукти раз чи двічі на місяць. Спершу обійти поряд із домом базари, супермаркети. Записати ціни й лише потім скуповуватись. Жителям столиці раджу замовляти продукти в інтернеті. Наприклад, під Києвом є ферма, де можна купити домашній сир по 40 гривень за кілограм. Доставка по місту безкоштовна. Там же можна придбати фрукти й овочі. Раджу подружитися з продавцями риби на ринках. У них часто збираються невеличкі шматочки риби, їх віддають задешево на котлети.

Серед моїх клієнтів не тільки кияни. З жителями інших міст спілкуюся скайпом і телефоном. Зазвичай складаю меню на місяць. Потім люди собі щось компонують, додають і урізноманітнюють. Головне — навчити заощаджувати. Раджу на вихідних робити заготовки на весь тиждень: голубці, сирники, запіканки, котлети, відбивні. Тоді не доведеться щодня купувати щось на вечерю. Також розплановую обіди для тих, хто працює в офісі.

Деякі столичні родини запрошують додому готувати обіди для їхніх дітей. Це коштує 150 гривень. Маю ключі від квартир. Це зайняті люди, які працюють помічниками депутатів, на телебаченні. Діти приходять додому і чекають батьків до ночі. Моя справа — приготувати обід і написати дитині записку. Щодня маю 2–3 таких замовлення.

Також запрошують готувати складні страви та проводити майстер-класи для домогосподарок. Торік чотири рази показувала, як зробити сирну паску. Майстер-клас коштує 200 гривень. Додатково господині купують всі необхідні продукти.

За місяць на складанні меню заробляю 9–12 тисяч гривень. Півроку тому продала свій ресторан. Справи там йшли не дуже. Заробляла менше 5 тисяч гривень на місяць.

Зараз ви читаєте новину «"За місяць на складанні меню заробляю до дванадцяти тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути