середа, 18 квітня 2007 15:28

За хрещення дорослих або дітей платять однаково

Автор: фото: reuters/Stefano Rellandini
  Джордана Шевченка, первістка американської фотомоделі Крістен Пазік і капітана футбольної збірної України, хрестили в церкві Сан-Вінченцо на березі озера Комо (північ Італії) у вересні 2005 року. Хрещеним батьком став Сільвіо Берлусконі (з дитиною в центр
Джордана Шевченка, первістка американської фотомоделі Крістен Пазік і капітана футбольної збірної України, хрестили в церкві Сан-Вінченцо на березі озера Комо (північ Італії) у вересні 2005 року. Хрещеним батьком став Сільвіо Берлусконі (з дитиною в центр

Півторарічного сина Данила киянка зі Святошина Світлана Білик, 31 рік, збиралася охрестити в церкві на вул. Чорнобильській. Телефон знайшла в довіднику. "З таких питань приходьте особисто", — сказали по телефону.

— Спочатку поцікавилися, чи ходжу я до "розкольників", тобто в церкву Київського патріархату, — ділиться Світлана. — Розказали, що благодать тільки у них, і взяли 150 гривень. Хрещення нам призначили за тиждень. Але кум Сергій на Чорнобильську йти відмовився: "Краще до розкольників". Записалися на хрещення в Трапезній церкві Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Хрещеним батькам сказали принести хліб, олію, свічки і пляшку "кагору". Для обтирання хлопчика купили новий рушник. Із нього буде крижмо для загортання, що має цілющі властивості, захищає дитину від хвороб, застеріг священик. Іншим крижмом витиратися не можна.

За таксі зі Святошина до Трапезної і назад Сергій заплатив 80 грн. За обряд хрещення — 47 грн. Того дня Данилка хрестили самого. Зазвичай індивідуальний обряд обходиться дорожче. Різниця у ціні — 30–50 грн.

Родині Потапових зі столичного житломасиву Троєщина хрестини обійшлися у 350 грн. За трьох близнят на спільному обряді в Свято-Троїцькому соборі батьки заплатили 70 грн.

Індивідуальне хрещення дорожче на 30–50 гривень

— Думали, що й інші родини прийдуть, — каже Катерина Потапова, 28 років. — Однак того дня хрестили тільки наших дітей. Хресним батькам була робота — весь час тримали наших хлопців на руках. Мої тато й мама допомагали, подавали і забирали хлоп"ят, коли їх по черзі почали занурювати в купіль. Зазвичай церемонія триває півгодини, а наших хрестили годину.

До церкви для дитини беруть новий одяг, краще білий. Для новонароджених можна прихопити білу пелюшку. Зазвичай срібні хрестики купують хрещені батьки. Дітям беруть не ланцюжок, а мотузочку. До неї легше звикати. Перший хрестик завжди губиться.

За обряд хрещення дорослих або дітей платять однаково. Житель столичного Печерська Анатолій Волошин, 47 років, хрестився у Володимирському соборі. Заплатив 50 грн. Золотий хрестик купив за 150 грн у столичному Центральному універмазі. До нього — золотий ланцюжок за 130 грн.

— Батьки були невіруючими, тому в дитинстві мене не похрестили, — розповідає чоловік. — Зате я добре запам"ятав своє навернення. Записався за два тижні. Як завдаток дав 20 гривень. Напередодні мені сказали сповідатися та причаститися. Під час хрещення треба стояти у церкві в самих трусах. Мої хрещені батьки вголос читали молитву "Символ віри". Мене окропили свяченою водою. Потім — обличчя, руки та ноги помастили миром.

Хрестять у церквах у суботу та неділю. У монастирях — щодня. Родичі запрошують лише найближчих. Протестантські церкви — баптисти і п"ятидесятники — хрестять лише дорослих, які вирішили навернутися до християнства. Проводять спільний обряд, повністю занурюючи вірних у воду. Взимку — у басейні, а влітку — у річці або озері. Влаштовують зібрання для спільного хрещення одразу кількох новонавернених. Похрещені вдягають чистий білий одяг. Київські адвентисти частіше хрестять у Дніпрі, баптисти — у Десенці. Для хворих обряд проведуть у домашній ванні. Плати служителі не беруть.





Гуцули беруть п"ять пар кумів

У гуцульській родині Крічфалушій у березні народився первісток. Данила-Нестора охрестили Світлого понеділка в церкві села Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині.

— Узяли п"ять пар кумів, — розповідає молода мама Калина, 23 роки. — У нас запрошують щонайменше дві пари.

На хрестини хрещені батьки прийшли зі свічками та подарунками для дитини. До хреста її несли у вишитій сорочці. Самі теж убралися святково. Священикові дали 50 грн. Потім усі зібралися на обід.

— Рахуйте: куми — то вже десять гостей, — лічить Калина. — Кожен чоловіка або жінку привів, баби-діди за стіл сіли. До 40 гостей було. На обід подали голубці та вареники з сиром. Ще салатів укришили, закрутки відкрили. Холодна закуска домашня, м"ясиво, птиця, яйця, овочі — свої, гроші не коштували. Хліб самі спекли. На базарі лишень риби докупили, майонезу та горошку.

На горілку, вино, мінеральну воду витратили сотню. Уся гостина обійшлася в 400 грн.

Христина ГОРОБЕЦЬ


Скільки беруть за обряд хрещення в Києві

Володимирський собор (УПЦ КП), бульв. Т. Шевченка — 50 грн
Церква Воскресіння Господнього (УПЦ МП), просп. Голосіївський — загальна церемонія 80 грн; індивідуальна — 110 грн
Іллінська церква (УПЦ МП), вул. Почайнинська — загальна церемонія 200 грн; індивідуальна — 250 грн
Церква Миколи Набережного (УАПЦ), вул. Сковороди — загальна церемонія 100 грн; індивідуальна — 150 грн
Церква Святого Миколи-чудотворця (УГКЦ), Дніпровський узвіз — 70 грн
Собор Святого Олександра (РКЦ), вул. Костельна — 80 грн

Зараз ви читаєте новину «За хрещення дорослих або дітей платять однаково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути