пʼятниця, 17 березня 2017 07:35

Введуть санкції щодо п'яти російських банків

15 березня Національний банк запропонував запровадити санкції щодо п'яти банків із російським державним капіталом. Це — "Сбербанк", ВТБ, Пром­інвестбанк, "БМ Банк", "ВіЕс Банк". Наступного дня президент увів у дію відповідне рішення Ради нацбезпеки й оборони.

— Санкції повинні захистити інтереси клієнтів цих установ. Банки не зможуть вивести капітали до Росії. Вони й далі виконуватимуть свої зобов'язання перед клієнтами в Україні, — каже перший заступник голови НБУ 56-річний Яків Смолій.

Цього ж дня "Сбербанк" обмежив зняття готівки через каси до 30 тис. грн на добу.

— Росія поки що не реагує на ситуацію навколо "дочок" своїх банків в Україні. Спостерігає, — каже радник Асоціації українських банків Олексій Кущ, 42 роки.

Як цивілізовано вирішити ситуацію з російськими банками?

— Є два рішення — політичне та юридичне. Україна могла зняти цю проблему ще кілька років тому. Міжнародна організація з протидії тероризму FATF — єдина, хто може відслідковувати фінансові операції та впливати на банки для боротьби з тероризмом. Росія й Україна — її члени. Нам треба було визнати ЛНР і ДНР терористичними організаціями й попросити FATF включити їх у чорний список. Відповідне повідомлення пішло б в усі фінустанови світу, Організацію Об'єднаних Націй. Ця процедура займає шість-дев'ять місяців. Тоді не було б указу Путіна про визнання документів самопроголошених республік. Жоден банк не наважиться обслуговувати терористів. Це був би кінець роботи для фінустанови.

НБУ давно треба було виробити стратегію щодо банків із російським капіталом. Зараз, з погляду українського законодавства, вони виконали всі вимоги — докапіталізувалися, дотримуються нормативів.

Рішення про санкції щодо них — політичне. Це призведе до дестабілізації цих фінустанов. Можемо прийти до того, що Україна повертатиме вклади клієнтам "дочок" російських банків. Це — десятки мільярдів гривень.

Чому "Сбербанк" обмежив видачу готівки? Почалася паніка?

— Обмеження до 30 тисяч гривень, а не до двох-трьох, свідчить, що проблеми не такі вже й великі.

"Сбербанк" має ліцензію НБУ. З точки зору законодавства — це український банк з іноземним капіталом. Останні роки він спеціалізувався на кредитуванні крупного бізнесу. Специфіка російських банків у тому, що вони керуються не економічними, а політичними мотивами. Західні фінустанови прагнуть отримати прибуток. Для російських це — другорядне.

Доки в Україні присутній російський бізнес, доти будуть і їхні банки. Тамтешнього бізнесу у нас багато. Він у стратегічних галузях — мобільний зв'язок, енергетика, мережа заправок.

На рахунках "Сбербанка" 11 мільярдів гривень українців. Хто тримає там гроші?

— "Сбербанк" обслуговує зарплатні проекти. Чимало людей вірять у його надійність, бо має російську материнську структуру. Там багато рахунків наших заробітчан. Україна заборонила російські платіжні системи. Потім таке ж рішення прийняла Москва. Зараз тільки через цей банк можна перераховувати гроші з Росії в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Введуть санкції щодо п'яти російських банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути