четвер, 25 червня 2020 00:20

Вклали в бізнес майже мільйон гривень

Автор: фото надане Віталієм Тронем
  Віталій Тронь із міста Охтирка Сумської області продає медове вино на виставці українських виробників. Пляшка напою коштує 160–165 гривень
Віталій Тронь із міста Охтирка Сумської області продає медове вино на виставці українських виробників. Пляшка напою коштує 160–165 гривень

— Три роки тому отримав ліцензію й почав робити медове вино. Зараз продаю його в рідному місті, в Сумах, Полтаві, ресторанах Києва та через соцмережі, — розповідає 39-річний Віталій Тронь із міста Охтирка Сумської області.

— Виготовляю сім різновидів вина. З них два — напівсухі, решта — напівсолодкі. Цього року планую отримати дозвіл на виробництво інших. На кожен вид продукції та об'єм пляшки має бути окремий міжнародний штрих-код, який коштує 7 доларів. Зараз це 187 гривень. Плюс окрема етикетка.

Першу партію медового вина зробив 10 років тому для себе. Пригостив друзів, їм сподобалося. Врожай винограду на Сумщині слабенький, через клімат він тут не визріває. Батько мав пасіку, тому сировини для експериментів було вдосталь. Батько — головний технолог, він знає багато рецептів напоїв. Любить створювати щось нове. До 2016 року продавати медове вино було невигідно. Стягувався чималий податок. 2017-го його розмір значно зменшили. Я був одним із перших, хто отримав ліцензію на медове вино. Справа дороговартісна. Вклали в бізнес майже мільйон гривень. За нашими підрахунками, власна справа може окупитися за три роки. Бо від закладення до готової продукції проходить майже рік. Дорога сировина. Кілограм меду коштує від 35 до 50 гривень. Для вина розчиняємо його у воді в пропорції один до двох. Вода та дріжджі також потрібні особливі. Бродить таке вино майже два місяці. Потім освітлюється, відстоюється ще більш як пів року.

Пляшка напою коштує 160–165 грн.

— Мед закуповуємо в давнього перевіреного партнера, який збирає його в Гетьманському національному природному парку поблизу Охтирки. Воду очищуємо й пом'якшуємо. Дріжджі замовляємо ті, що підходять саме для медових вин. Нашу "Охтирську медівку" продаємо через соцмережі й інтернет-магазини. Є замовники серед рестораторів на Сумщині, Полтавщині, в Києві. До карантину брали участь у фестивалях і ярмарках. Активно шукаємо можливості для розширення збуту.

Зараз ви читаєте новину «Вклали в бізнес майже мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути