пʼятниця, 25 травня 2018 07:45

"Вивчив мову. Почав заробляти більше"

Автор: Фото з особистого архіву Святослава Ковальчука
  Святослав Ковальчук із селища Понорниця Коропського району Чернігівської області три роки працює в Польщі. У вихідні подорожує Європою. Кілька разів їздив до чеської столиці Праги
Святослав Ковальчук із селища Понорниця Коропського району Чернігівської області три роки працює в Польщі. У вихідні подорожує Європою. Кілька разів їздив до чеської столиці Праги

— Працюю на автобусному заводі. Моя бригада готує транспорт до продажу. Показуємо його клієнтам. Переробляємо салон, коли щось не влаштовує, — розповідає 31-річний Святослав Ковальчук із селища Понорниця Коропського району Чернігівської області.

Понад три роки працює в Польщі. За півтора року став бригадиром. Має в підпорядкуванні семеро працівників.

— Поляки ставляться до нас добре. Працюю по 10 годин, маю один вихідний на тиждень. Житло для працівників безкоштовне. Витрачаю кошти на проїзд і харчування — майже 100 доларів на місяць. Багато подорожую Європою. Щомісяця відкладаю гроші. Купив машину. Тепер збираю на власне житло.

До Польщі працював водієм автовоза, переправляв машини з Одеси до Москви. Коли почалася війна з Росією, кількість замовлень різко впала. Вирішив поїхати на заробітки в Польщу. Перша фірма з Чернігова, що відкрила робочу візу, обдурила мене. Приїхали з хлопцями, а нам кажуть — чекайте на роботу місяць або два. Пару тижнів підробляв механіком. Потім хтось порадив звернутися до кадрової агенції. Там мені швидко знайшли хорошу роботу, забезпечили безкоштовним житлом. Я їм вдячний. Думав, побуду на заробітках недовго, але сподобалося. Гарно зарекомендував себе від початку, вивчив мову. Почав заробляти більше. За рік планую повернутися в Україну. Хочу купити квартиру в Кривому Розі Дніпропетровської області. Звідти родом моя наречена. Там ціни значно менші, ніж у Чернігові. Трикімнатне помешкання можна придбати за 16 тисяч доларів.

— До січня 2018-го офіційно працювати в Польщі можна було лише за наявності робочої візи. Зараз є можливість поїхати без візи строком до трьох місяців. Треба мати біометричний паспорт, — каже 37-річна Галина Чайковська, менеджер-адміністратор компанії Visa Center з Чорткова Тернопільської області.

— На місці можна оформити офіційний дозвіл на роботу з медстрахуванням і сплатою необхідних податків. Потрібно лише знайти вакансію. Допомагаємо з пошуком роботи й підтримуємо зв'язок із клієнтом упродовж всього перебування за кордоном. Щоб працювати в Польщі більш як три місяці, потрібна робоча віза. У середньому за місяць заробляють 16–18 тисяч гривень.

Затребувані будівельники, працівники на м'ясокомбінати, молокозаводи, логістичні склади великих супермаркетів Tesko, Bedronka і сезонні роботи. Найбільше отримують будівельники-універсали, які роблять усе "під ключ" — до 19 злотих за годину. Це — 135 гривень. На зборі полуниці за півтора місяця можна заробити майже тисячу доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Вивчив мову. Почав заробляти більше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути