четвер, 06 травня 2021 07:06

"Виробники притримують гречку, бо розуміють її цінність"

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Кілограм гречки в магазинах коштує в середньому 32–50 гривень, залежно від виробника. До кінця року крупа може подорожчати, ­прогнозують фермери
Кілограм гречки в магазинах коштує в середньому 32–50 гривень, залежно від виробника. До кінця року крупа може подорожчати, ­прогнозують фермери

— Подорожчання гречки в Україні пов'язане з дефіцитом власного виробництва. Із 2017 року Росія стала просувати свою крупу на український ринок. Освоїли багато земель і засіяли цією культурою, мають перевиробництво. В Україні протягом чотирьох років обсяги виробництва гречки впали втричі — до 60 тисяч гектарів. А мінімально необхідні — 150 тисяч. Тоді зможемо годувати населення власною гречкою, — каже 54-річний Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки.

— Крупа, яка в магазинах коштує до 35 гривень — російська, вона надходить до нас переважно через Казахстан. Незначну частину в Україну завозять із Молдови, це теж російська. Вітчизняна гречка коштує 45 гривень і більше.

Гречка за рік подорожчала на 34,4 відсотка, повідомляє Держстат. Як змінився попит?

— Українці почали менше їсти гречки, бо дорога. Зараз на одну людину припадає 2–3 кілограми на рік. А норма, встановлена дієтологами ще з радянських часів, — майже 7 кілограмів. Купують макарони і картоп­лю.

Карантин впливає на ціни?

— Коли рік тому оголосили карантин, спостерігали ажіотажний попит на крупи. Це стало причиною різкого подорожчання гречки — до 26–36 гривень. Урожай 2020-го був невеликий, засіяли тільки 77 тисяч гектарів. Відповідно, вартість виросла. Зараз ціні вже немає куди рости. Виробники скаржаться: коли вартість крупи перевалила за 30 гривень, обсяги продажів упали вдвічі-втричі. Виробник теж не зацікавлений, щоб продукт був дорогий.

Чому виробники відмовляються вирощувати гречку?

— Це нестабільна культура. Кожні три-чотири роки змінюється ситуація на ринку. Невеликі фермери відмовляється її вирощувати, бо не можуть спрогнозувати видатки й доходи. Переходять на стабільніші соняшник, сою, кукурудзу, пшеницю. Агрохолдинги взагалі відмовились від гречки, бо це нішева культура. Засилля російської гречки добило економічну мотивацію. До нас завозили крупу за штучно заниженими цінами. Вона була дешевша за нашу. І так тривало до осені 2019-го. Гречка постійно дешевшала. Була по 40 гривень, потім стала по 18. Далі вартість опустилася до 10–11 гривень. Стимул вирощувати її зник. 20 років тому в Україні сіяли майже 600 тисяч гектарів. 2019-го лишилося 63 тисячі. Ми втратили експортний потенціал. Раніше продавали за кордон майже 300 тисяч тонн гречки. Зараз стали залежні від імпорту, завозимо 40–50 відсотків крупи.

Торік уряд просив фермерів збільшити посіви гречки. Дослухалися аграрії?

— Уряд затвердив своєю постановою 3,5 тисячі гривень дотації на гектар гречки. Розробили механізм виділення коштів. Виробник зможе претендувати на дотацію, якщо вирощує не більше 300 гектарів. Сподіваюся, ці гроші стануть додатковим стимулом.

Правильна технологія дозволяє отримувати 2,5 тонни з гектара. 48–50 тисяч гривень можна буде заробити на одному гектарі. Гречка — найдешевша у виробництві. Її майже не потрібно удобрювати, захищати, бо фактично не має шкідників і хвороб. Головне — вода. Хоча ця культура її споживає вдвічі менше, ніж соняшник та кукурудза. Якісного насіння на ринку достатньо. За сезон можна отримувати по два врожаї. Є підприємство на Полтавщині, яке стабільно вирощує майже 400 гектарів органічної гречки. Вона в них два роки тому коштувала 80 гривень за кіло.

У яких областях вирощують гречку?

— Основні регіони — Хмельницька, Чернігівська, Житомирська і Сумська області. У промислових масштабах уже мало хто нею займається. Ті, хто висіває зараз, — це фанати, які роблять це з власних міркувань. Або щоб розрахуватися за паї з людьми, або це органічне землеробство, чи щоб підтримати свою пасіку. Фактично гречка дозволяє мати додатково 5–6 тисяч гривень доходу з гектара завдяки меду.

Скільки гречки посіють цього року?

— Сіяти почали з 1 травня, бо весна холодна. За планами господарств, буде 80 тисяч гектарів гречки. Торік було 77 тисяч. Якщо вийти хоча б на 150 тисяч, тоді крупа в магазинах подешевшає до 30 гривень. А залишаться заплановані 80 тисяч гектарів — то поступово дорожчатиме. Вартість може сягнути 80 гривень. Уже зараз є по 60.

До кінця 2021 року гречка, за прогнозами фермерських асоціацій, подорожчає на 10–15 відсотків. Яка ваша думка?

— Передумов, що гречка подешевшає до збору нового врожаю, немає. Може тільки дорожчати. Запаси малі. Виробники притримують гречку, бо розуміють, що це цінний товар.

Зараз ви читаєте новину «"Виробники притримують гречку, бо розуміють її цінність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути