Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 18:06

Випускники платних шкіл вступають у престижні вузи

Автор: фото з сімейного архіву Валентини Синько
  Діана Синько цього року закінчила перший клас приватної школи ”Гармонія” міста Рівне. Її батьки щомісяця платять 270 гривень за навчання і триразове харчування
Діана Синько цього року закінчила перший клас приватної школи ”Гармонія” міста Рівне. Її батьки щомісяця платять 270 гривень за навчання і триразове харчування

10-річну Віку Кущик батьки віддали у ліцей — школу N157, що на столичному житломасиві Оболонь. Щомісяця платять у фонд закладу 210 грн.

— Клас великий, на 35 учнів, — говорить Ганна, 30 років, мати Віки. — У двох паралельних — по 25 дітей. Але там платять по 360 гривень.

Ганна сама закінчила цю школу в 1992-му. Доньку теж привела сюди. У районі її вважають однією з найкращих, — пояснює. Добре викладають математику, фізику та біологію. Школярі перемагають на олімпіадах.

— Ми не дуже й вагалися, почувши про оплату, — продовжує Ганна. — Хоч воно й дивно трохи, що гроші беруть за навчання у державній школі. У перший клас відбирали дітей, які вже вміють читати й рахувати. Наша дитина пройшла  вступні тести.

Світлана Оніпко, 12 років, із Фастова Київської обл. мріє стати танцівницею. Батьки перевели її до хореографічної гімназії "Кияночка", що на Микільській Борщагівці в Києві. Заплатили вступний внесок — 1 тис. грн. Саме навчання обходиться в 1,1 тис. грн на місяць. Не беруть плату лише за липень і серпень.

— У нас такі ж предмети, як у звичайній школі, а танці — щодня, — каже школярка. — Учимо французьку та англійську мови. На уроки приходимо на 8.15, додому йдемо о сьомій вечора. Нас тричі годують.

Педрада дала рекомендацію до Києво-Могилянської академії

У "Кияночці" харчування входить у вартість навчання. Підручники видають безплатно. Жителька Рівного Валентина Синько, 27 років, за харчування доплачує 140 грн на місяць. Її донька, 7-річна Діана, навчається в приватній школі "Гармонія", що на вулиці Дундича обласного центру.

— Діана ходить на групу продовженого дня, бо ми з чоловіком працюємо допізна. Замовили триразове харчування, — пояснює мати. — За навчання платимо ще 130 гривень. А книжки безплатні. На початку навчального року батьківський комітет обговорює, скільки збирати на подарунки до Нового року, Миколая та Дня вчителя. Торік здавали по 150 гривень.

Кожен клас рівненської школи "Гармонія" має одну кімнату для уроків і ще одну — для відпочинку. Для першокласників там облаштовують спальні, для старших дітей — ігрові. У загальному коридорі кожен школяр має окрему шафку для одягу та приладдя. Парти — на одну дитину.

Батьки вважають, що в платних школах працюють кращі вчителі. Там вищі зарплати, тому викладачів відбирають на конкурсі. Після такої школи більше шансів вступити до престижних вузів. Випускникам гімназії "Кияночка" обіцяють навчання у хореографічному коледжі.

Киянин Роман Павлов, 20 років, закінчив Києво-Могилянський колегіум, що на столичній вул. Драйзера (Вигурівщина—Троєщина). Він працює при однойменному університеті. Перейшов туди після четвертого класу 219-ї середньої школи на столичній Оболоні.

— У тій школі хлопці постійно билися, курили. У молодших забирали гроші, — згадує Павлов. — І на уроках було нецікаво. Школа начебто українська, а вчителі повсякчас збивалися на російську. Отстой, одним словом.

Колегіантів — учнів колегіуму, відбирали за тестами. Навчалися в приміщенні колишнього дитсадка. Платили 50 грн на місяць. Роману Павлову як одному з кращих випускників педрада дала рекомендацію на вступ до Києво-Могилянської академії.

— Репетиторів батьки не наймали, сам поступав, — запевняє. — Знань, які я отримав у колегіумі, було достатньо. Питання в тестах "могилянки" були з усіх предметів — української мови, біології, фізики, геометрії, історії й хімії.

З абітурієнтів у Києво-Могилянській академії за вступні тести беруть 180–200 грн. Роман, як випускник колегіуму, вступав безкоштовно.


Скільки платять за навчання у столичних школах


 Навчальний заклад Щомісячна плата, грн  Умови вступу 
 Фінансовий ліцей, вул. Рад. України, 32є  500  тести з англійської та математики
 Київський ліцей бізнесу, вул. Лагерна, 30–32  800  тести з математики, укр. мови й літератури
 Спеціалізована школа "Славія", вул. Сабурова, 16а  5000 (за рік)  —
 Європейський колегіум (1–4 класи; повний день), вул. Васильківська, 12а  1200  тести з математики, укр. і англ. мови
 Вальдорфська школа "Михаїл", вул. Якубовського, 7б  700  співбесіда з класним керівником і психологом
 Міжнародний ліцей "Гранд", вул. Жилянська, 38  67 262 (за рік) 6863 (вступн. внесок)  співбесіда зі вчителями та психологом
 Гімназія ім. Бойченка, вул. Вел. Китаївська, 85  36  співбесіда з профільних предметів



Дозволено брати плату за гуртки й Iнтернет


— Міносвіти забороняє державним школам вимагати від батьків грошові внески, — запевняє прес-секретар міністерства Людмила Фролова, 32 роки. — Та якщо такі внески ініціює громада і вони добровільні, ми за це відповідальності не несемо. Батьки вирішили щось відремонтувати чи пофарбувати — в цьому нічого поганого немає.

Припинити збирання "благодійних внесків" батьки можуть лише з власної ініціативи, оголосив міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, 51 рік.

Дозволяють брати плату за такі послуги:

— факультативні заняття з іноземних мов

— підготовка до вступу у вищі навчальні заклади

— гуртки

— консультації

— літні школи і семінари

— відпочинок на спортивних базах і таборах

— тематичні екскурсії

— користування Інтернетом

Зараз ви читаєте новину «Випускники платних шкіл вступають у престижні вузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути