понеділок, 31 січня 2011 18:33

Військові купують довідки про інвалідність для дострокового виходу на пенсію

Із грудня 2010-го у Вінницькому обласному Пенсійному фонді зареєстрували 371 військового пенсіонера. Це втричі більше, ніж за минуле літо.

Військовослужбовці поспішно звільняються з армії. Побоюються скорочень і підвищення пенсійного віку. Поки що офіцери мають право на пенсію, відслуживши 20 років. Це передбачено законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби" №2262 від 9 квітня 1992 року.

Зміни до пенсійного законодавства можуть ухвалити в лютому. Мінімальну вислугу років армійців збільшать до 25 років. До уваги братимуть лише календарні роки служби. Навчання в училищах, вузах у стаж не ввійде.

Прапорщик Ігор Матюх служив водієм при військовій частині. Має вислугу 30 років.

— Мало того, що пенсійний вік підвищать, так ще й вихідну допомогу скоротять. Поки що при виході на пенсію військовий отримує вихідну допомогу в розмірі 20 окладів. Її хочуть скоротити до 10. Тому й кваплюся піти у відставку, — пояснює 53-річний Ігор Матюх.

В управлінні пенсійного забезпечення Вінницького обласного Пенсійного фонду йому обраховують розмір виплат для прапорщика. Він мав посадовий оклад у 645 грн. За вислугу років доплачували 176,25 грн, за звання — 60 грн. Отримав додаткове грошове забезпечення.

— Для нарахування пенсії сумуємо все грошове забезпечення військового. Пенсія складає 55 процентів цієї суми, — пояснює начальник управління Валентина Карабіньовська, 47 років.

Матюх дістає з теки довідки.

— Я ще ж учасник бойових дій. Маю право на підвищену пенсію.

За постановою Кабміну №656 від 28 липня 2010 року виплати учасникам бойових дій призначають не менше 165% прожиткового мінімуму для працездатних. Матюх матиме пенсію 1237,5 грн.

— Військові пенсіонери у Вінницькій області отримують до 8 тисяч гривень, — каже Карабіньовська.

36-річний Олег Бондаренко служить у Одесі. У січні теж почав оформляти пенсію. Він має звання старший лейтенант. Отримує 4 тис. грн.

— Начальство не пускає на пенсію. Треба йти на уловки, — пояснює.

Олегові друзі пішли з армії, оформивши інвалідність. Порадили і йому дістати довідку. Тоді можна йти на пенсію без згоди командирів.

Батьки дістали довідку, що Олег інвалід по захворюванню опорно-рухового апарату. Заплатили 8 тис. грн. Після цього звільнився без проблем.

Інвалідам першої групи виплачують 70% грошового забезпечення, другої — 60% і третьої 40%.

Бондаренко порахував, що з довідкою про інвалідність він має отримати 2,8 тис. грн пенсії. Без довідки мав би 1790 грн.

2530

СТІЛЬКИ гривень становить середній розмір пенсії військового пенсіонера в Україні. Це дані Пенсійного фонду.

Мінімальна пенсія за віком із січня — 750 грн.

Зараз ви читаєте новину «Військові купують довідки про інвалідність для дострокового виходу на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути