середа, 02 грудня 2009 17:34

Вантажник на базарі заробляє чотири тисячі гривень

Автор: Дані: Держкомстат
 

"До лютого 2009-го мені платили 4,5 тисячі гривень. Доплачували 30 процентів коефіцієнту трудової участі. Загалом набігало більше 6 тисяч. Працюю вантажником. Моя фірма торгує риштуванням для монолітобетонного будівництва. Підробітки на стороні були. Наприклад, перевозив меблі. За день сотню можна було заробити. Тепер роботи мало. Щоб не звільняти людей, робочий день скоротили до чотирьох годин. Ми домовилися між собою працювати по тижнях, — розповідає 36-річний Олег.

Просить не називати прізвище, бо підписав договір про нерозголошення. У столиці він два роки. Родом із Чернігова.

— Ми із жінкою вже звикли до хороших харчів. Тепер доводиться відмовлятися. На море не їздили. Збиралися у Карпати. Але грошей відкласти не виходить. Шукаю підробітки.

На продуктових базах столиці теж менше роботи. Приміром, на холодокомбінат на вул. Білецького раніше завозили до 40 вантажівок мороженої риби та м"яса. Тепер наполовину менше, розповідає вантажник Віктор, 30 років. Він приїхав до столиці на роботу з міста Ніжин Чернігівської області. Чотири роки працює на холодокомбінаті.

— Отримував більше трьох тисяч. А тепер наполовину менше. Хоча мене підвищили. Тепер я не вантажник, а водій електрокари.


Найліпше платять на ринках.

36-річний Олександр Антонов працює на ринку біля станції метро Героїв Дніпра в Києві. Зі складу возить по торгових точках ковбасу, сир, кондитерські вироби.

Спершу приходив додому і падав мертвий. Тепер звик

— Нас на ринку 10 вантажників. Ділянки поділені. Один розвозить цитрусові, кілька сидять на ковбасі та сирі. Інші возять рибу, крупи. За доставку на точку і вивантаження ящика з ковбасою чи рибою беру 4 гривні за день. З минулого року в нас оплата зросла на гривню. Ввечері забираю товар у холодильник. Теж платять. Я обслуговую 10 точок. Накладаю на тачку побільше товару, щоб не мотатися весь час, — розповідає він.

В Олександра один вихідний на тиждень — у понеділок. На базарі з дев"ятої ранку до обіду. Має кілька годин вільних. На вечір знов іде на базар.

— Узимку продавці починають збиратися після четвертої. Улітку після восьмої, — каже. — Спершу було важко. Півдня потягаєш ящики — руки, спина болять. Приходив додому і падав мертвий. Тепер звик.

Антонов винаймає кімнату в будинку неподалік базару. Приїхав на роботу з півдня Київщини. За день заробляє не менш як 150 грн. За місяць набігає 4 тис.

Найменше заробляють на Тернопільщині

У жовтні 2009-го середня зарплата в Україні склала 1950 грн. Це на 33 грн більше, ніж цього місяця торік.

Найбільше отримали кияни. В середньому 3224 грн. Жителі Тернопільської області — у 2,5 разу менше.

Однак реальна зарплата в країні знизилася на 10,9%, порахували в Держкомстаті. Бо промислові товари, харчі дорожчали значно швидше. Приміром, цукор подорожчав на 50%, спиртне та цигарки — на 35%. Ліки та послуги медиків — на 24%, транспорт — на 20%.

Зараз ви читаєте новину «Вантажник на базарі заробляє чотири тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути