четвер, 03 листопада 2022 00:10

Валютні депозити оформляють на пів року

Національний банк дозволив громадянам купувати долари в банках за офіційним курсом 36,6 грн. Але валюту необхідно буде покласти на строковий депозит.

У обмінниках долар нині продають у середньому по 40 грн. Завдяки пільговим валютним депозитам вдасться захистити гривневі заощадження населення від курсових коливань. Також зменшити попит на готівкову іноземну валюту, знизити тиск на курс і зберегти золотовалютні резерви, пояснюють у Нацбанку.

У липні валютні вклади банки оформляли на термін від трьох місяців. Із 21 жовтня населення має право покласти гроші на пільговий депозит щонайменше на шість місяців. Достроково розірвати договір не можливо. Забрати долари можна буде після завершення терміну депозиту. Вклад і нараховані відсотки банки повернуть у гривні за офіційним курсом, який діятиме на той час. Або запропонують продовжити депозит.

Відсоткову ставку за пільговими валютними депозитами встановлюють банки. Вона коливається від 0 до 3% річних. Сума та кількість вкладів не обмежуються. Раніше громадяни могли обміняти на долари не більш як 100 тис. грн на місяць.

— Такі вклади умовно можна назвати депозитами, — говорить економіст Борис Кушнірук, 56 років. — Громадянин розміщує кошти в банку, але фактично під нульові відсотки. Водночас потрібно ще сплатити комісію за купівлю доларів у розмірі пів відсотка загальної суми. З іншого боку — це можливість обміняти кошти за вигідним курсом. Тому частина українців гривневі заощадження розміщує на депозити, які конвертуються в іноземну валюту. Зберігати нині вклади в гривні — безглузде рішення. Їх беруть під 12–13 відсотків річних. Якщо це депозит на місяць, то дохід становитиме 1 відсоток. Адже не забуваємо про інфляцію та коливання курсу валют. Тому заробити навряд чи вийде.

Раніше пільгові валютні депозити Нацбанк дозволяв оформляти на три місяці. Це замалий строк. Бо стабілізувати ситуацію з курсом за цей час НБУ не встигне. Та й фінустанови по великому рахунку не зможуть використати кошти, які люди кладуть на депозити. Краще розміщувати вклади на пів року й більше. Було б непогано, якби банки підвищили дохідність за валютними депозитами до 3 відсотків річних. Тоді українці активніше несли б долари в фінустанови.

У вересні вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії валютні депозити населення зросли на $51 млн.

— Це пов'язано зі схемою, яку запропонував Національний банк. Можна придбати долари не за курсом обмінників, а за офіційним. Це майже на 10 відсотків дешевше. Потім розміс­тити ці гроші в банку на депозит. Сума гривневих депозитів теж зросла. Водночас треба розуміти, що збільшилися поточні, а не строкові вклади. Йдеться про гроші на картках українців, які вони можуть зняти в будь-яку хвилину. Це відбулося за рахунок виплат військовим, — додає Борис Кушнірук.

— Українці активно скуповують валюту. Адже більше довіряють доларам, ніж гривні. Далі частину грошей кладуть на депозит. Іншу тримають готівкою, — каже економіст Олександр ОХРІМЕНКО, 58 років.

— Дефіциту валюти немає. Навіть в обмінниках уже не той ажіотаж, що був місяць тому. Проб­лем із поверненням пільгових депозитів не буде. Та й зазвичай громадяни не поспішають забирати гроші. Навпаки — продовжують термін вкладу. Банки зацікавлені у валютних депозитах, бо зараз заробляють по-іншому. Зокрема, здійснюють неторгові фінансові операції. Йдеться про обмін валют. Купили, продали, а на різниці отримали комісійний дохід. Для цього фінустановам і потрібна валюта від населення.

Гривневі депозити українців у вересні зросли на 8,4 млрд грн. Від початку повномасштабної війни сума вкладів у національній валюті збільшилася на 121,5 млрд грн.

— Частина громадян отримала відсотки за старими депозитами, та й продовжила їх на новий строк, — продовжує Олександр Охріменко. — Ще частина побачила, що банківська система України стабільна. Навіть у перші дні війни фінустанови не припиняли роботу, банкомати видавали готівку. Українською карткою без проблем можна скористатися за кордоном. Якщо людині потрібно тимчасово виїхати з країни, то брати із собою 100 тисяч гривень готівки не зовсім зручно. ­Можуть і обікрасти. Гроші краще покласти на короткий депозит, потім забрати з відсотками.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Валютні депозити оформляють на пів року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути