Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2009 16:59

Вагітних примушують платити за пологи

Свого первістка Назара Оксана Мамчур, 27 років, народжувала в обласному пологовому будинку у Львові:

— Там знайомі працюють. По знайомству надійніше. Я в газетах читала, як породіллю лишили саму вночі, а вона розродитися не могла і померла.

Перед пологами, у вересні 2008-го, Оксана лежала на збереженні. Уночі було холодно, і жінка попросила ковдру. Санітарка відмовила. Оксана збагнула: треба дати 5 грн "на шоколадку". Ще десятку дала вранці, щоб пустили в душ. За тиждень пішло 50 грн.

— Одна породілля з нашої палати зареклася, що не буде платити, — продовжує Оксана. — Роди в неї почалися в туалеті. Ми почули крик. Її кинули на каталку. Я те побачила — і вирішила, що ліпше заплатити.

Жінка спробувала заплатити знайомому лікареві наперед. Той відмовився. Мовляв, не можна одне одному "хліб перебивати":

— Хто прийматиме, тому й платитимеш. Перед родами скажи, що платиш.

Перейми почалися серед ночі. Акушерка мала рахувати їх. Замість того читала журнал.

— Як я пообіцяла їй 50 гривень, то вона коло мене заходила, — згадує Оксана. — Голівка мого хлопчика ніяк не проходила. Анестезіолог почав тиснути мені живіт, щоб дитина вилізла. То лікар до нього прикрикнув, що я — платна породілля. Мені зробили надріз — і дитя вийшло.

Розраховувався Оксанин чоловік, 30-річний Михайло Мамчур. Через вікно йому показали сина. Лікар запросив до кабінету, щільно зачинив двері. Привітав. Михайло спостеріг його тон — і збагнув, що час платити.

— Бувалі мужики давали хто сотню, хто 200 доларів, — каже Михайло. — Я дав 150. Оксанці шви наклали, ще тиждень було лежати. Якось приніс їй передачу. А санітарка мені: "не положено". Дав їй десятку — стало "положено".

Двом акушеркам Мамчури заплатили по 50 грн. Двом санітаркам — по 20. Медсестрі за масаж грудей — 50. Лікарю-неонатологу — сотню. Він наглядав за новонародженим.

Десятку дала, щоб пустили в душ

— Він єдиний, хто свої гроші відпрацював, — вважає Оксана. — До дитини дивився, учив годувати і доглядати.

42-річна киянка Галина Поїзд теж недавно народжувала:

— У Києві такса за роди — 200 доларів. Я стільки платила. А от в Тернополі — 100 доларів. Одна моя невістка народжувала там. Друга невістка живе у Великій Багачці на Полтавщині. Там дають по 200 гривень.

Жителька околичного житломасиву Академмістечко Інна Перепелиця, 24 роки, народжувала восени 2008-го в пологовому будинку на Печерську. Лікарям дала $300. Ще 250 грн — медсестрам і санітаркам.

На виписку чоловік Інни, Олексій приніс шампанського і цукерок на 200 грн.

— Нам також сказали купити різного добра — нічну сорочку, постільну білизну, пральний порошок, мийний засіб, відбілювач, чотири кулькових ручки, туалетний папір, — перераховує жінка. — А ще треба упаковку мішків для сміття, 50 штук. Невже я напташила стільки за тиждень? Ще на 500 гривень накупила медикаментів — шприци, знеболювальні, гумові рукавички, хірургічні нитки, стерильний одяг. Це на випадок кесаревого розтину. Півторби  залишилося на руках. Добре, що домовилися в аптеці, щоб здати назад. Дитині треба взяти  набір одягу, підгузки, дитячих сумішей.

Інна порахувала загальні витрати — 3660 грн.

— Це тільки для початку. Половина мамок не можуть годувати груддю. Треба суміші купувати. Хорошими вважають "Нан" та "Нутрілон", від 60 гривень за банку. Її вистачає на кілька днів.

Жителька міста Єнакієве Донецької області Олена Кравченко, 25 років, має 3-річну дочку Наталю і піврічного сина Артема.

— Я не тратилася, — каже Олена. — Стару постільну білизну порвала на пелюшки. Одягу набрала в секонд-хенді. Годувала груддю.

На первістку Кравченко отримала 8,5 тис. грн, за сина — 25 тис. За них хоче купити хату в селі. Поки що винаймає житло на околиці Єнакієвого.

Ірена Кільчицька народжувала за 35 тисяч гривень

Столичних віп-породілей найчастіше обслуговують у приватній гінекологічній клініці "Ісіда" на бульв. Лепсе.

30-річна Оксана Ващенко, подруга комуніста Петра Симоненка, 22 січня народила доньку Машу. Кажуть, батько дитини виклав 30 тис. грн.

Там же лежала депутатка від НУ-НС Леся Оробець, 27 років, та заступниця київського  голови Ірена Кільчицька, 40 років. Під час народження доньки Моніки їй робили кесарів розтин. За нього та подальше лікування клініка бере 35 тис. грн. У лютому 2008-го Кільчицька народила сина Марка. Пологи без ускладнень коштували 25 тис. Подейкують, діти Кільчицької з"явилися після штучного запліднення. Одна процедура коштує в столиці від 40 до 200 тис. грн.

У клініці "Борис", що на вул. Великій Васильківській, вартості пологів не розголошують. Зате на Інтернет-сайті "Бориса" є розцінки на аборти — 5,5 тис. грн. День у палаті-люкс обійдеться в 6 тис.

Телеведуча Марічка Падалко, 32 роки, торік у жовтні народила доньку Машу. Від платної клініки відмовилася. Поїхала в столичний пологовий будинок N7.

Сина Веніаміна співачка Тіна Кароль, 24 роки, народжувала в столичному пологовому будинку N5. Медсестри призналися, що батько співачки Григорій Ліберман заплатив кілька тисяч доларів. Породілля лежала в палаті з євроремонтом.

Зараз ви читаєте новину «Вагітних примушують платити за пологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути