Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 20:42

"Уся пенсія йде на продукти, газ та ліки"

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  На зерно для курей Зоя Бондарчук у листопаді витратила 50 гривень
На зерно для курей Зоя Бондарчук у листопаді витратила 50 гривень

Мінімальна пенсія за віком із січня зросте на 16 грн — до 750 грн.

Житомирка Зоя Бондарчук, 84 роки, у грудні 2010-го отримала 950 грн. Кілька років тому овдовіла. Дітей не має.

У Зої Яківни власний будинок на 49 кв. м за залізничним вокзалом. Має дві кімнати з тісною кухнею, ділянку на 8 соток. Засадила смородиною.

— Ягоду літом продаю біля вокзалу, — каже. — Ще тримаю десяток курок. Літом я живу за яйцями. Роблю бовтушку з молоком. Помет іде під кущі. Смородина добре родить. Літом кури мене годують, а зимою — я їх. Купила по відру пшениці й кукурудзи. Віддала півсотні.

У листопаді опалювальний котел спалив газу на 250 грн. Пенсіонерка купує молочні продукти, хліб, почеревину та крупи. На харчі витратила понад 600 грн.

На зиму загострився панкреатит і холецистит. Від дорогих ліків Зоя Яківна відмовилася.

— Мені зробили 10 уколів. За ліки віддала 142 гривні. Медсестрі, за те що приходила до мене додому, — ще 150. І все. Закінчилися гроші.

Теперішні доходи та витрати Зоя Бондарчук порівнює із 2007 роком. Веде записи. Тоді її пенсія складала близько 500 грн.

— 2007-го півторалітрову пляшку молока селяни продавали по 3 гривні літом, зимою по 6. Цього літа молоко було по 9. Свіжий сир і сметана подорожчали в три-чотири рази. Крупи, цукор, яйця і газ — теж утричі. Не дуже піднялася ціна на м'ясо. Тоді свинина була по 30 гривень кіло. Тепер можна вторгувати за 40. Я нещодавно просила сусідів, щоб купили мені мандаринів. Вони тепер по 15 гривень кіло. Тоді були по 9. Корм для курей був уполовину дешевший.

У 2006–2007 роках Зої Яківні вдавалося заощаджувати із пенсії. Тоді встановила газове опалення. За 800 грн викопала криницю завглибшки 6 м. Насос качає воду до хати. Ще купила телевізор.

— Тепер уся пенсія йде на продукти, газ та ліки. Грошей нібито більше получаю. А виходить, що то папірці. Я взяла квартирантів, двох хлопців. Віддала одну кімнату. Платять 300 гривень. Вони працюють і вчаться. Буду відкладати ці гроші, щоб зробити ремонт у хаті.

Жінка хворіє на катаракту. На одне око не бачить, іншим може читати крупний шрифт. Операція на одному оці коштує 5 тис. грн. Зоя Яківна вирішила відмовитися від лікування.

— Це мені три роки треба тримати квартирантів, щоб відкласти на операцію. Я так довго не проживу.

Пенсіонерам мали б додати по 73 гривні

Новий рівень соціальних виплат не відповідає потребам громадян, переконаний Володимир Сергієнко, 38 років, викладач Вінницького інституту економіки.

— Цього року інфляція, за офіційними даними, становить 10 процентів. Насправді — понад 20 відсотків. То слід було підняти пенсію хоча б на 73 гривні, а не на 16, як у новому бюджеті.

Більшість виплат залежать від прожиткового мінімуму. Із січня він становитиме 894 грн. Зростуть "дитячі" виплати.

2000 року середня заробітна плата в країні становила 250 грн. 2010-го — понад 1,9 тис. грн. Проте реальні доходи громадян за цей час збільшилися на 25%, переконує економіст Володимир Лановий.

— Гроші знецінилися через постійне вкидування в економіку "паперових", не підкріплених товаром грошей. Зокрема й тому в Україні безперервно зростають ціни.

Зараз ви читаєте новину «"Уся пенсія йде на продукти, газ та ліки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути