четвер, 20 травня 2021 00:55

Урожай ягід у рази перевищуватиме торішній

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  На Центральному ринку в Полтаві полуницю продають по 145 гривень за кілограм. ­Продавці кажуть, привезена з Херсонщини. На гуртовому базарі ягода коштує 120–135. Можна брати ящиками. Один виходить на 700 гривень
На Центральному ринку в Полтаві полуницю продають по 145 гривень за кілограм. ­Продавці кажуть, привезена з Херсонщини. На гуртовому базарі ягода коштує 120–135. Можна брати ящиками. Один виходить на 700 гривень

— В Україні почався ягідний сезон. Якщо не буде сюрпризів від погоди, то врожай у рази перевищуватиме торішній. І ціни знизяться, — говорить Олександр ХОРЄВ, 39 років, керівник проєкту "АПК-інформ: овочі і фрукти".

— Для ягід і фруктів першим важливим місяцем є травень. Торік 28 травня зафіксували температуру нижче нуля. Вимерзло все. Не було ранніх сортів черешні та суниці. Ягоди з'явилися тільки в середині червня, їх було мало, продавали дорого. Цього року травневих заморозків не було. Можна прогнозувати, що врожайність ранніх, середніх сортів усіх ягідних фруктів і кісточкових буде хороша. Деякі садівники кажуть, що аномально холодний початок весни позитивно позначився на насадженнях. Рослини виходили із зимового періоду поступово і холод не впливав на вегетацію. Головне, щоб далі не було мінусових температур.

Цього року є проблема із запиленням рослин. Бо в холодну погоду бджоли й інші комахи літають не так активно, але вони є. Останні тижні поширюють інформацію, що кісточкові в Україні знову померзли. Це вигідно фермерам, щоб продавати за високою ціною. Тому розказують, що немає врожаю.

Другий важливий місяць — червень. З довгими періодами високої температури, засушливими днями. За такої погоди рослини погано розвиваються. Якщо ж тижнями йтимуть дощі, фермери не ­зможуть обробити насадження препаратами. Тоді врожай буде гірший і за кількістю, і за якістю.

Понад два тижні в Україні торгують полуницею з теплиць. Везуть із південних регіонів.

— Місцеві фермери останні кілька років збільшують насадження цієї ягоди в тунелях і плівкових теплицях, щоб раніше вийти на ринок і заробити більше, — продовжує Олександр Хорєв. — Але масово полуниці в продажу ще немає, бо виробництво обмежене. Тому ціни знижуються повільно. Першу ягоду гуртом відпускали по 200–220 гривень за кілограм. Зараз коштує в роздріб 150–180.

Небагато поки що полуниці з ґрунту. Ягода не дуже велика, різного калібру. Не така солодка, як у розпал сезону. Масово з'явиться, коли протягом двох-трьох тижнів триматиметься стабільна погода з теплими днями та ночами. Тоді ціна почне швидко знижуватися. У пік сезону кілограм коштуватиме 60–70 грн.

Чотири-п'ять років тому в Україні був сплеск вирощування малини.

— У західних областях працювали кілька держпрограм із розвитку сімейного господарства. Людям давали саджанці малини, обіцяли допомогти зі збутом. Минулі три роки, коли масово збирали врожай, ціна малини в гурті падала до 6 гривень за кілограм. Люди почали відмовлятися від неї. Йдеться про ділянки від 2 "соток" до 1,5 гектара, — додає Олександр Хорєв. — Загалом же за експортом замороженої малини позаторік побили рекорд. Багато фермерів вирощують ремонтантні сорти. Вони дають кілька врожаїв: у липні, серпні, іноді ще й у вересні.

Росте виробництво лохини. Це найдорожча ягода. Її споживання збільшується в усьому світі. Торік в Україні через травневі заморозки втратили більше половини запланованого врожаю. В супермаркетах лохину продавали від 200 гривень за кілограм. Це була переважно продукція другого сорту. Але люди все рівно купували. Лохина коштуватиме дорого, поки не буде перевиробництва.

Урожай яблук цьогоріч очікується хороший. Зараз дерева цвітуть. Кілька сонячних тижнів — і вони доопиляться. Два останні роки в Україні був поганий урожай. Рекордний мали 2018-го. Тоді активно продавали наші яблука за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Урожай ягід у рази перевищуватиме торішній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути