понеділок, 20 грудня 2010 21:34

Юрій Клименко заробив на легковик за три місяці

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Золотий годинник із браслетом зважують на електронних вагах ”Снуг” у ломбарді на вулиці Келецького у Вінниці
Золотий годинник із браслетом зважують на електронних вагах ”Снуг” у ломбарді на вулиці Келецького у Вінниці

Під дверима ломбарду на вул. Скалецького у Вінниці у грудні стоїть черга. Люди навперемін заходять усередину.

— Можно кольцо сдать? — чоловік у чорній шкірянці, років 30, знімає з пальця золоту обручку. Від нього чути перегар.

Каблучку кладуть на електронні ваги. Важить 1,6 г. Приймальник перевіряє пробу. Оцінює прикрасу в 302 грн. Клієнт дає паспорт. Оформляють позику на два тижні.

Молода жінка принесла сережки.

— Вага невелика, ще й камінь є. Камінь ми не оцінюємо. Більше 250 гривень не дам. За місяць маєте віддати нам 325 гривень. Влаштовує? — говорить до жінки приймальник.

Та погоджується. Підписуючи папери, скаржиться на затримки зарплати:

— У доньки зимові сапожки порвалися. Нема за що поремонтувати або нові купити.

Отримавши готівку, швидко виходить.

У ломбард у центрі Житомира щодня приходять не менш як 20 клієнтів. Несуть мобільні телефони, шуби і коштовності.

— На тому тижні чоловік здав прикраси із брильянтами, — розповідає керівник закладу Юрій Клименко, 37 років. — Прийшов зранку. Після обіду заявилась огрядна жіночка. Стала гепати в усі вікна. Вимагала назад персні та кулон. Прийшлося визивати охорону, щоб заспокоїли. Як потім виявилося, її чоловік заклав сімейні коштовності, щоб купити комп'ютер дочці. Назад їх не збирався викуповувати. Часто лишають хутряні шуби. Недавно я своїй дружині забрав норкову шубку за 5 тисяч гривень. Така ж у магазині коштує до 25 тисяч.

Юрій почав бізнес рік тому. Продав квартиру на околиці Житомира і купив іншу, однокімнатну на першому поверсі в центрі міста. Заплатив 240 тис. грн. Її переобладнав під ломбард. Щоб пришвидшити оформлення, уклав угоду про франчайзинг із мережею ломбардів. Гроші позичає під 1% у день. Речі здають під заставу на строк до двох місяців. Потім їх треба викупити. Можна знову закласти. За 1 г золота 585 проби Юрій позичає 180 грн. Його ціна в ювелірній крамниці близько 300 грн/г.

— З ювеліркою працювати вигідно. Можна здати банку чи ювелірній майстерні. Але дохід приносять невеликий, — каже Юрій. — Побутова техніка невигідна. Стару купляти ніхто не хоче. Тому і я в заставу не приймаю. Зате легкові машини завжди можна продати. Ставлю їх на стоянку біля ломбарду. Забираю ключі й документи.

— Один місцевий підприємець заклав якось чотирикімнатну квартиру з хорошим ремонтом і меблями. Оцінили її в 80 тисяч доларів. Я дав свої гроші. Ставку ми знизили до 0,5 відсотка. Він викупив квартиру через 2,5 місяці. Повернув усю суму. На його квартирі я заробив 20 тисяч доларів. Одразу купив собі легковик "кіа".

Клієнти Клименка — переважно дрібні підприємці. Приходять і студенти. Щомісяця ломбард приносить 8–10 тис. грн чистого прибутку.

 

Витрати окупляться за рік

Мережа ломбардів "Комод" розширюється. Застосовує франчайзингову схему. Шукає підприємців-партнерів.

— За відкриття справи ви маєте нам заплатити 4 тисячі доларів. Можемо позичити, — розповідає Олена Гончарова, 28 років, представник мережі ломбардів. — Ми видаємо пакет документів, необхідну апаратуру, ваги для металу. Ви маєте тільки самостійно знайти приміщення. Після оформлення ви стаєте директором ломбарду. Щомісяця платите нам 2 тисячі гривень за юридичний і бухгалтерський супровід.

Найвигідніше одразу відкривати дві-три філії. Тоді витрати можуть окупитися і за півроку, запевняє Гончарова. Кожен ломбард приносить дохід у 15–18 тис. грн на місяць.

— Охорону, сторожа наймати не треба. Є сигналізація і кнопка виклику. Вам треба взяти на роботу прийомщиків.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Клименко заробив на легковик за три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути