пʼятниця, 02 липня 2010 01:28

Галина Вольська заробила на морі дев"ять тисяч гривень

23-річна Галина Вольська з райцентру Маньківка на Черкащині на літо їздить працювати до Одеси.

— Ми з мамою на біржі праці стояли. Допомоги не платять. Батько п"є, — розповідає. — Позаминулого літа ми з подругою вийшли на автотрасу Київ— Одеса і почали спиняти фури, щоб доїхати до Одеси. Я в кишені мала тільки 10 гривень. Водіям пояснювали, що грошей нема. Їдемо заробити. Були такі, що казали натурою розплачуватися. Але один підібрав. Сказав, що дітей не кривдить.

За 5 год. Галина та Ганна дісталися Одеси. Роботу шукали за оголошеннями на стовпах. Ночували на вокзалі. Наступного дня зустрілися з підприємцем Володимиром.

— Він сказав, що ми маємо торгувати в палатках на пляжі. Дав нам нічліг. Володя має свою хату в місті. Для нас, продавщиць, поставив халабуду в дворі. Там кілька кімнат, ванна та кухня. Нас живе семеро. Вечеря за рахунок господаря. На тиждень маємо один вихідний.

З восьмої ранку до дев"ятої вечора Галина продає окуляри, сувеніри та косметику. Підприємець пообіцяв зарплату 2,3 тис. грн.

— Ми боялася, що Володя нас "кине". Гуртом підійшли, домовилися про поденну оплату.

Продавщиці часто мають додатковий заробіток.

— Підходить клієнт, міряє окуляри за 40 гривень. Я починаю нахваляти. Наприклад, кажу: "Ці добре пасують до ваших тонких рис обличчя". І він купує за 50. За місяць я так заробляю ще 1000.

Торік Галина Вольська привезла з півдня 9 тис. грн.

39-річна Зінаїда Дячук їздить працювати на Азовське море. Торік брала й сина 19-річного Максима. Живуть у селищі Муровані Курилівці на Вінниччині.

— У травні всі приватні будинки відпочинку набирають покоївок та кухарок. Так ми із сином влаштувалися. Годуємся на кухні за рахунок господарів. Робота нескладна. Прибирати в будиночках, мити в більярдній та барі. Я закінчую по сьомій вечора. Тоді йдемо на пляж. За місяць маю 1350 гривень.

Максим Дячук працює помічником кухаря. Носить мішки, чистить овочі, рибу.

— З непривички важко було, але вже втягнувся, — каже.

Торік мати й син працювали із середини травня до середини вересня в тому ж будинку відпочинку. Привезли додому по 5 тис. грн кожен. Господар запросив і цього літа.

— Під час курортного сезону на морі можуть знайти роботу офіціанти, кухарі, прибиральники, продавці, фотографи, медики, говорить Світлана Гавриленко, 40 років, із центру зайнятості міста Приморськ у Запорізькій області.

— Пропонують середню по Україні зарплату, до 2 тисяч гривень на місяць. На таку погоджуються люди із сіл та містечок. Сезонних працівників зазвичай забезпечують житлом і харчуванням. Жителі великих міст влаштовуються на легку роботу, так, щоб по півдня проводити на пляжі. Зазвичай працівників наймають у травні, до початку сезону. Хоча і зараз є вакансії. Половина сезонних працівників працюють за усною домовленістю, без трудового договору. І від обману не застраховані. Через те варто домовлятися про поденну оплату. Продавці, фотографи, водії можуть отримувати платню від виторгу.

Зараз ви читаєте новину «Галина Вольська заробила на морі дев"ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути