вівторок, 17 травня 2011 02:15

Українці бідні через низьку самооцінку

Автор: фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
  Іцхак Пінтосевич: ”Лише приватна справа може забезпечити бажаний дохід”
Іцхак Пінтосевич: ”Лише приватна справа може забезпечити бажаний дохід”

Бізнес-тренера з Ізраїлю, 37-річного Іцхака Пінтосевича запрошують українські компанії та банки. Він влаштовує заняття для їхніх працівників. У травні проведе 14.

На лекцію в Національному експоцентрі наприкінці квітня прийшли понад 100 людей. Пінтосевич просить усіх підвестися.

— Влаштуємо тест. Будете стрибати на одній нозі. Вирішіть для себе, скільки стрибків ви зробите за хвилину. Тепер — стрибайте, — засікає час тренер.

Іцхак Пінтосевич цікавиться результатами.

— Я загадала 20, а прострибала 60, — відповідає одна слухачка.

Інша жінка планувала 30 стрибків, а зробила 70.

— Насправді ви стрибали лише 30 секунд. Бачите? Ви можете значно більше. Але зупиняєтеся. Стрибки — це тест на самооцінку, — пояснює тренер. — Найвища вона в американців, на 80 відсотків відповідає реальній спроможності. В ізраїльтян рівень самооцінки — 60–70 відсотків. У росіян — до 40. В українців самооцінка вдвічі нижча за росіян. Вони живуть із страхом невдачі. Це зумовлено їхнім історичним минулим.

Більшість українців мріють лише про те, щоб знайти неважку роботу з високою платнею. Але таких місць мало, говорить Пінтосевич. Спілкуємося із ним після тренінгу.

— 15 років тому існувала кримінальна стаття за спекуляцію. Типова хибна думка: я не стану торгувати, бо це ганебно. Якщо державна соціальна система працює добре, як у Швеції, тоді й медики, освітяни отримують добру зарплату. Українські учительки повинні чекати, доки країна розбудує приватний бізнес, і тоді поділиться з нею. Ставайте підприємцями. Лише приватна справа може забезпечить вам бажаний дохід.

Із чого почати бізнес?

— Із самоосвіти. Читайте книги з саморозвитку, планування сімейного бюджету. Книга номер один для президента Білла Клінтона — "Сім навиків високоефективних людей" Стівена Кові.

Припиніть марнувати час. Яка користь від концерту Кіркорова? Люди сотню разів чують його записи. Чи є сенс слухати на концерті ту ж фонограму?

Власну справу починають із вкладання грошей. Де їх узяти?

— Ви накопичите їх, уникаючи непотрібних витрат. Українці не планують родинний бюджет. Типова помилка — купувати товари під впливом емоцій, нав'язаних рекламою. Мета реклами — примусити людину витратити все, ще й узяти кредит. Кредити придумали продавці, а не покупці. Не беріть їх. Тим паче, в Україні вони невиправдано дорогі. Замість того заощаджуйте. І не дивіться телевізор.

Скільки відкладати?

— Хоча б десяту частину заробітку.

Учитель, медсестра в Україні заробляють менше 2 тисяч гривень.

— Можна шити, вишивати, робити іграшки. Нині є попит на речі ручної роботи. Створюйте їх заради задоволення. Спробуйте продати. На хорошу річ завжди знайдеться покупець. Творити — це від Бога.

Ви вірите в Бога?

— Цивілізований світ вірить у Бога. Я завжди раджу молитися незалежно від релігії. Католицизм налаштований на навчання, розвиток. У православній релігії переважає послух

батюшці. Це прояв східного менталітету. Хоч є винятки. У Херсоні один настоятель відкрив центр психологічного розвитку. До нього ходять прогресивні бізнесмени. Вони замовляли мій тренінг.

Побутує думка, що такі фінансові тренінги, як ваш, це тільки "розвод" на гроші.

— 80 відсотків слухачів приходять уже побувавши на моїх заняттях. Отже, відчули ефект. Вкладена в навчання гривня приносить 25 гривень чистого прибутку.

Як подолати страх невдачі?

— Попрацюйте в мережевому маркетингу. Але не давайте їм гроші. Записуйтеся туди, де вчать продавати, вести переговори. Ви навчитеся спілкуванню, роботі в бізнес-середовищі. Якщо Україна змінить своє мислення, то стане однією з найбагатших країн світу.

Як подолати бідність?

— Українці бідні через низьку самооцінку, через нехіть до навчання, розвитку і брак ініціативи. А ще треба мріяти. Я народився в Харкові. Малим чув: "Багато хочеш — мало получиш". Але людина повинна мріяти. Мати високу мету, яка надихає. Наполеон казав: "Мрієш про неможливе, досягнеш багато". Привчаю до цього трьох своїх дітей. Завдяки мріям у 26 років я очолив бізнес із мільйонними оборотами.

10 порад Іцхака Пінтосевича

1. Бери на себе відповідальність

2. Позбався страху

3. Визнач мету

4. Склади план

5. Дій

6. Контролюй

7. Вір в успіх

8. Молись

9. Створюй зв'язки

10. Удосконалюйся

 

Зараз ви читаєте новину «Українці бідні через низьку самооцінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути