Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2020 00:56

"У родині троє чоловіків, то купую багато м'яса, сиру, овочів"

Автор: ВАЛЕНТИНА МУРАХОВСЬКА
  Минулої п’ятниці в одному з супермаркетів польського Кракова кілограм винограду продавали по 44,3 гривні. Одну хурму можна було купити за 18,42
Минулої п’ятниці в одному з супермаркетів польського Кракова кілограм винограду продавали по 44,3 гривні. Одну хурму можна було купити за 18,42

— Перш ніж іти по продукти, переглядаю акції магазинів. Недавно в одному супермаркеті банани фактично задарма віддавали. Якщо їх купуєш, то отримуєш на касі сертифікат на таку ж суму. Ним наступного разу можна розрахуватися за будь-які харчі. У Польщі також часто бувають великі знижки на м'ясо, рибу, — розповідає 39-річна Оксана Слупська. Шостий рік живе з чоловіком і двома синами в польському Кракові.

Її сестра 42-річна ­Валентина Потебня мешкає в Києві. Теж виховує двох синів. Сестри вирішили порівняти вартість продуктів в Україні та Польщі. Минулої п'ятниці скупилися в супермаркеті на 750 грн. Це еквівалент польських 100 злотих. У списках покупок обох жінок було м'ясо, крупи, цукор, овочі, фрукти, хліб, олія, вершкове масло, яйця.

— Скуповуюся за списком продуктів. Меню намагаюся прописувати на тиждень. У родині троє чоловіків, то беру багато м'яса, сиру, овочів. Найчастіше ходжу в АТБ. Це найближчий супермаркет до мого дому. Помітила, що останнім часом подорожчала свинина. Кілограм свинячого філе на відбивні зараз коштує 167 гривень. Влітку можна було взяти по 143. Індичатини не беру, бо для нас дорого. Найчастіше купую курятину. Наприклад, стегно коштує 56 гривень за кілограм, — розповідає Валентина Потебня. — Сильно подорожчав цукор, кілограм коштує 18 гривень. В Україні дешеві яйця. Десяток беру по 21 гривні. А сестра каже, що в них найдешевші по 40. Також у нас доступні овочі борщового набору. Але Оксана значно дешевше купує м'ясо й молочні продукти. За 200-грамову пачку кисломолочного сиру вона платить 22 гривні, а я — 26. Мовчу про тверді сири. Польські в наших супермаркетах продають по 30–45 гривень за 150 грамів. Російський беру по 184 гривні за кілограм. У Польщі дешеве печиво і солодощі. Наприклад, пачка цукерок "Чорнослив у шоколаді" вагою 450 грамів обійдеться в 60 гривень. У нас такі коштують більше як 100.

Кілограм цукру в Польщі продають у середньому по 10 грн. Куряче філе коштує 64 грн, свинина — 120.

— Буханка хліба обійдеться в 22,50. За кіло помідорів, перцю заплатила по 67 гривень. Цибуля — 14 гривень, морква –18, буряк — 11, картоп­ля — 7,5, капуста — 7. Польські яблука коштують 29 гривень, за стільки ж пропонують кілограм апель­синів, — говорить Оксана Слупська. — Поляки на їжі не економлять. Беруть повні візки. Там усе — від пряників до побутової хімії. Якщо в родині працюють двоє, навіть на мінімальній зарплаті 15 тисяч гривень, то грошей вистачає і на їжу, і на одяг. Перейшла на нарізаний сир у пачках по 500 грамів. Виходить 140 гривень за кіло. Сестра каже, що це дуже дешево. Минулого тижня брала курячі стегна по 20 гривень. Купити готової їжі теж виходить недорого. 70 гривень коштує пів кілограма курячих рулетів із чорносливом та беконом. За 120 гривень можна взяти 1,5 кілограма індичого рулету з грибами. Його вдома треба тільки запекти.

Сестри помітили, що в Польщі та Україні однакові ціни на борошно й крупи. Оксана Слупська найбільше грошей витратила на овочі та червону рибу. У чеку Валентини Потебні найдорожче коштували 2,5 кг свинини.

Зараз ви читаєте новину «"У родині троє чоловіків, то купую багато м'яса, сиру, овочів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути