Ексклюзиви
четвер, 26 липня 2007 19:14

У державних вузах дають дешеві кредити на навчання

У державному вузі можна взяти кредит на навчання під 3% річних. Почати розраховуватися треба за рік після закінчення. А повністю віддати позичені гроші — за 15 років. А можна не віддавати, а 5 років відпрацювати на державному підприємстві за спеціальністю і так погасити кредит.

Киянин Дмитро Маєвський, 22 роки, закінчив Немішаєвський аграрний коледж. Торік вирішив вступати до Національного аграрного університету на факультет ветеринарної медицини.

— На дошці оголошень факультету прочитав про державні кредити, — розповідає Дмитро. — Звернувся в деканат. Для оформлення кредиту приніс копію ідентифікаційного коду, паспорта, довідку з військкомату й договір.

Із шести поданих заявок перевагу віддали Маєвському, бо він мав добрі оцінки в заліковій книжці й початкову ветеринарну освіту. Дмитро узяв 21 тис. грн на 3,5 навчального року.

— Зараз я отримую десь тисячу гривень, підробляю лікарем-ветеринаром, — каже студент. — Хочу домовитися про початок погашення кредиту. Платитиму по 300 гривень.

На державну посаду Маєвський згоден би влаштуватися, щоб не виплачувати кредит. Але, каже, нині складно знайти таку роботу.

Університет видав 8 тисяч гривень на два роки

20-річний Олександр Фенюк навчається на четвертому курсі аграрного університету на факультеті агрономії. Працює в батька на підприємстві виконуючим обов"язки головного агронома фермерського господарства "Вікторія", що у селі Козацьке Бобровицького району на Чернігівщині. Йому університет видав 8 тис. грн на 2 роки. Сашко ці гроші не повертатиме, бо працює в селі.

— Про кредит почув від студентів першого курсу. Пішли чутки, що отак воно й так. А потім і в деканаті сказали, що є такі пільги, — каже Фенюк. — Мені, я думаю, видали кредит, тому що я з села. У нашій сім"ї троє дітей, батьки фермери. Та й навчався я добре.

Проректор з навчальної та виховної роботи Київського національного аграрного університету 57-річний Віталій Лисенко розповідає, що державне кредитування діє протягом чотирьох років.

— У нашому вузі воно користується популярністю, — каже Лисенко. — Бо банківські кредити дорогі.

Віталій Лисенко пояснює, що гроші від держави на рахунок навчального закладу надходять лише у грудні, а не перед вступною кампанією. Тому найчастіше студенти укладають договір на контракт і за перший семестр платять самі. А в грудні студенту ці гроші повертають. Або видають кредит на решту навчання. Щоправда, Віталій Лисенко каже, що торік "виші" так і не отримали цих грошей, а мали профінансувати 16 студентів. А позаторік, 2005-го, пільговими кредитами забезпечили 11-х.

У Києво-Могилянці пільгових кредитів майже не беруть, каже головний бухгалтер академії Костянтин Крамаренко, 29 років. За весь час його взяла лише одна людина. Торік отримала ще одна студентка-першокурсниця з факультету гуманітарних наук 17-річна Ольга Скопа. Їй видали кредит на 32 тис. грн на чотири навчальні роки.

— Нам розказала про це вчителька у школі в Павлограді на Дніпропетровщині, де вчилася Оля, — пояснює бабуся студентки Ольга Скопа, 59 років. — Ми оплатили навчання за один семестр — 4 тисячі гривень. А в листопаді прийшли державні гроші і нам усе повернули.

У одному з найпрестижніших технічних вузів столиці — Київському політехнічному інституті — державне кредитування теж не дуже користується популярністю.

— У політесі десь 15 відсотків контрактників. А до третього курсу лишаються практично лише державники. Бо після кожної сесії виганяють півтори тисячі студентів, — пояснює проректор з навчальної роботи Юрій Якименко, 60 років. — Попиту на ці кредити в нас нема, бо старанна дитина за рік-два переводиться на державну форму. А нестаранні не затримуються. На пільговому кредиті у політесі десь п"ятеро.

Банк перераховує гроші на рахунок інституту



19-річна Ілона Гриньова з села Хрестителеве Чорнобаївського району Черкаської області навчається на 2 курсі Чорнобаївської філії Східноєвропейського університету.
— Торік батьки брали звичайний споживчий кредит у ПриватБанку на три тисячі гривень. За рік довелося переплатити ще тисячу відсотків та комісій.
Ілона пішла до Надра Банку. Там їй порадили кредитний пакет на навчання "Ми готові до всього!".
— За таким кредитом ви платитимете менші відсотки. По споживчому найнижча відсоткова ставка — 2,9 відсотка на місяць, то за кредитом на навчання найвищий відсоток — 2,5, — розповідає Олег Пильгук, 35 років, із Чорнобаївського відділення Надра Банку. — Сума залежатиме від зарплати позичальника. На рік ми даємо кредит розміром у три середньомісячні зарплатні. На 2–3 роки — у сім, на 4–5 років — у десять, на 6–8 — розміром у п"ятнадцять заробітних плат.
Кредит можна взяти на термін до 8 років. Максимальна сума — 50 тис. грн. Застави в банку не вимагають. Гроші перераховують на рахунок навчального закладу, відразу як студент приносить контракт.
— Ми відкриваємо поточний рахунок, на який щомісяця клієнт кладе суму для погашення кредиту. Це треба робити до 15 числа, бо за кожні два прострочені дні доведеться платити ще 30 гривень штрафу, — пояснює Пильгук.

Наталка ТАВАНЕЦЬ


Які кредити на навчання дають банки

Банк, програма Сума кредиту, грн Термін кредитування, років Відсоткові ставки
ПриватБанк, "Кредит на навчання" "Навчайся легко!" до 50 000
до 50 000 1–15 1–5 2% (на місяць)
2% (для відмінників 1,75%) Надра, "Ми готові до всього!" 2500–50 000
1 2–3 4–5 6–8
2,2% 2,3% 2,4% 2,5% (на місяць)
Імексбанк, "Кредит на навчання" термін навчання — до 5 років 20% (річних)
Зараз ви читаєте новину «У державних вузах дають дешеві кредити на навчання ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути