Ексклюзиви
четвер, 14 травня 2020 07:35

"Страусів купив на фермі, що закривалася"

Автор: ФОТО надане Сергієм Швецем
  Власник ферми в селі Ловаги Рожнятівського району Івано-Франківської області Сергій Швець показує пір’я страуса. Коротке продає туристам по п’ять гривень, довге — по 50
Власник ферми в селі Ловаги Рожнятівського району Івано-Франківської області Сергій Швець показує пір’я страуса. Коротке продає туристам по п’ять гривень, довге — по 50

42-річний Сергій Швець торік відкрив страусину ферму в селі Ловаги Рожнятівського району Івано-Франківської області.

— Приміщення спорудив на землі свого діда. А ідею такого заробітку підказала мати. По телевізору побачила передачу про прибутковість страусів і безвідходне виробництво. Тоді я служив в АТО. Потім обдумали це родиною, вирішили спробувати. Під час відпусток почав будувати приміщення, готувати ділянку для птиці, — розповідає Сергій Швець. — Страусів купив у Миколаївській області на фермі, що закривалася. Колишній власник збував усе гуртом, разом із сайтом. Спершу я хотів купити пташенят. Одне коштувало 100 доларів. Але ферма з дорослими страусами обійшлася значно вигідніше. Пташенята часто хворіють і гинуть, нестися починають за два роки. Привіз 22 дорослих страусів. Пізніше двоє загинули. Один зламав ногу, другий задушився.

Багато інформації по догляду за страусами шукаю в інтернеті. З деяких питань консультуюся з колишніми власниками ферми. Кажуть, цей бізнес окупиться за два-три роки. Насправді це залежить від того, як серйозно підійти до справи. У мене була безкоштовна земля. Біля ділянки діда мені як учаснику АТО виділили ще одну. Важливо налагодити збут продукції. Ми організували від відвідування ферми туристами. Торік був такий наплив людей, що продукції не вистачало.

Екскурсія на ферму коштує 50 грн, із дегустацією продукції — 300. Щодня фермер може заробляти майже 2 тис. грн.

— Одне яйце страуса заміняє 30 курячих. Важить 1,5 кілограма. Зберігатись у холодильнику може пів року, — каже Сергій Швець. — Готує для туристів моя мати. Яйця страуса не схожі на курячі, мають ніжний вершковий присмак. Готуємо з них омлет, як піцу. Додаємо помідори, сир, зелень. Одного яйця вистачає, щоб нагодувати восьмеро дорослих. М'ясо страуса нагадує дичину, трохи жорсткувате. Вважається дієтичним. Є постійні клієнти, які його замовляють. Кладемо у вакуумну упаковку, відправляємо поштою. Також продаємо тушонку зі страусятини, в'ялене м'ясо. На замовлення готуємо шашлик.

Під час карантину фермер відправляє клієнтам яйця та м'ясо поштою. Пакує в спеціальні коробки, добре фіксує. Яйце страуса коштує 250 грн, 1 кг м'яса — 350.

— Страусина ферма — це безвідходне виробництво. Зі шкіри птахів шиють гаманці, з пір'я роблять прикраси. Кігті використовують в алмазному виробництві, для сувенірів. Цінується жир страусів, має лікувальні властивості. В косметології його теж використовують, — говорить Сергій Швець.

Зараз ви читаєте новину «"Страусів купив на фермі, що закривалася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути