Ексклюзиви
понеділок, 12 червня 2006 14:40

Столичний продавець себе не ображає

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Тетяна Пономаренко щодня стоїть за прилавком з 8.30 до 18.30
Тетяна Пономаренко щодня стоїть за прилавком з 8.30 до 18.30

У столиці є близько десяти великих речових ринків. На найбільшому і найдешевшому — Троєщинському — працює п"ять тисяч торгових палаток. Критий "Даринок" складається із двох тисяч робочих місць, а дорожчий "Житній" уміщує майже 760. "Елітний" Володимирський" має 1200 торговців, хоч одяг продають лише 240 "точок". Практично на кожному можна знайти оголошення: "Потрібен продавець".

— У селі важко знайти роботу, — каже Тетяна Пономаренко, 37 років. — Тому я приїхала до Києва і влаштувалася продавцем на Троєщинському ринку.

У 15 років Тетяна вийшла заміж і народила трьох дітей. 18 років пропрацювала кухарем у сільській школі вдома на Черкащині. Сапала буряки, доїла на фермі корів, але платню мала мізерну. Коли діти підросли і роз"їхалися на навчання, Тетяна Михайлівна подалася шукати кращого заробітку. З чоловіком вона розлучилася.

На речовому ринку "Троєщина" побачила оголошення, що в палатку потрібен продавець. Поговорила із власницею. Та порозпитувала трохи: звідки приїхала, чи заміжня, де працювала. Сказала, що Тетяна викликає довіру своєю щирістю і попросила копію паспорта та ідентифікаційного коду. Відтоді Тетяна Михайлівна вже сім місяців працює на базарі.

На ринку працює багато приїжджих. Тут завжди потрібні люди, навіть без досвіду

У Києві спочатку поселилася у тітки. А тепер знімає кімнату за $100 разом із старшим сином. Він працює вантажником на цьому ж базарі. Те, що на ринках немає трудових, пані Тетяну не турбує. Її книжка "лежить" удома. Офіційно вона досі працює кухарем.

Зарплата Тетяни Пономаренко залежить від місячного прибутку палатки. Найменше отримувала взимку — 700 грн, а зараз заробіток зріс до $250. Щодня стоїть за прилавком із 8.30 до 18.30. Коли хворіє, її підміняє власниця. Але лікарняний тут — за свій кошт.

— На ринку працює багато приїжджих, які шукали більшого заробітку в столиці. З продавця одягу найлегше починати. Тут завжди потрібні люди, навіть без досвіду. Потім можна влаштуватися в кіоск чи магазинчик, — каже пані Тетяна.

Зарплата продавців-"тряпочників" залежить ще й від товару. Що популярніша  точка, то вища ставка. Троєщинські дівчата, які торгують спідньою білизною, шкарпетками, панчохами, отримують до $400. Лоточники з якісним, але недорогим одягом можуть заробляти до $500 за місяць. Вони піднімають встановлену господарем ціну на 20–50 грн. Своя "накрутка" в кінці місяця приносить солідний дохід. Продавці з окладом $200 насправді мають до $600.

На Петрівці товар кращий і дорожчий. Зарплатня теж $200, але "накрутки" продавців доходять до 100 грн. Тому місячний заробіток може сягнути й $800. На критому "Даринку" ставка $250. А справжній заробіток зростає пропорційно тому, наскільки "падає" совість: $350–500.

Магазин чоловічого одягу шукає говірких продавців

Мережа "Магнат Дизайн Центр" відкриває нові магазини у Києві та інших містах України. Компанія запрошує на роботу менеджерів-консультантів із продажу класичного чоловічого одягу. Досвід роботи мати не обов"язково. Головне — вміти спілкуватися з людьми і переконувати їх купити товар. На триденному стажуванні претендентові розповідають, як розхвалювати одяг. А потім оцінюють його здібності на практиці.
Продавець працює з 10.00 до 22.00 через день. Ставка 800 грн плюс відсоток від продажу. За вправної роботи можна мати 1200 грн на місяць.
Компанія обіцяє швидкий кар"єрний ріст. Мережа постійно розростається. Старанних продавців переводять у старші менеджери з підвищенням зарплатні вдвічі. А потім — у офісні працівники при магазині із ще більшою ставкою. Вакансію відкрито до 15 червня 2006 року. Телефон для запису на співбесіду: (044) 238 27 67 або 238 66 56.

Зараз ви читаєте новину «Столичний продавець себе не ображає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути