Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2007 18:56

Старовинні книги щороку дорожчають наполовину

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Людмила Юріна показує примірник ”Апостола” Івана Федорова, надрукований 1574 року у Львові. Цю книгу зберігають у фондах Національного Києво-Печерського заповідника
Людмила Юріна показує примірник ”Апостола” Івана Федорова, надрукований 1574 року у Львові. Цю книгу зберігають у фондах Національного Києво-Печерського заповідника

Аспірантка столичного університету Олена Орловська, 29 років, шукає подарунок на ювілей свого наукового керівника.

— Сервіз чи пляшка дорогої випивки — для такої оказії це було б занадто просто, — каже Орловська. — Зате всі знають, що в професора велика бібліотека. Вирішили подарувати старовинну книгу. Склалися всією кафедрою. Мріяли: "От якби купити перше видання "Кобзаря" Тараса Шевченка". У суботу подалися з колегою на книжковий базар на Петрівці.

Букіністи стоять у кінці ринку. На прилавках — стоси старих російських книжок. За обшарпану тоненьку книжечку Лесі Українки, видану 1913 року, просили 700 грн. Але така для подарунка не годиться, вирішила Орловська.

— У нас всё есть, и Шевченко, и "Кобзарь", — запевняє продавець, який назвався Вадимом. — Сколько стоит? Ну, цена разная...

На вулиці таких видань не тримають, пояснює. Але можуть привезти на показ. Треба залишити завдаток. Олена засумнівалася: хтозна-що можуть підсунути. Поїхали в підземний торговельний центр на площі Слави. Там теж торгують старими книжками.

— Українські книжки в XIX столітті друкували мало, бо цензура була. Тепер їх розбирають моментально, — розповідають у букіністичному магазині. — "Кобзар", виданий до 1860 року, продають за 4–7 тисяч доларів. Позавчора була книжка Похілевича "Сказание о населенных местах Киевской губернии" 1864 року. За дві години її забрали за 4 тисячі доларів.

Книги, видані за життя письменника-класика, продаються найдорожче, запевняють у столичному магазині "Букіністична книга" на вул. Нижній Вал. За Пушкіна або Лермонтова, бувало, платили більш як $30 тис. За прижиттєві видання "Кобзаря" Тараса Шевченка— й до $10 тис.

— Рідкісним вважають "Кобзар" 1912 року видання. Коштує він тисячу доларів, — каже директор магазину Ольга Гамарц, 56 років. — Є й дорожчі видання. За книжки Бантиш-Каменського просять до 20 тисяч доларів.

Ціна антикварної книжки залежить від її стану. Якщо в книзі XIX століття збереглися всі сторінки й палітурка, є ілюстрації, на продаж її виставлять удвічі дорожче за обшарпану, пояснює Ольга Гамарц. Принаймні за $4 тисячі.

Українські книжки розбирають моментально

Найдорожчі — стародруки. 1574 року Іван Федоров надрукував у Львові тисячу примірників книги "Діяння та послання апостольські", більше відомої як "Апостол". Нещодавно у Києві таку продали за $25 тис. На міжнародному аукціоні "Сотбіс" у Лондоні таку книгу продали за $45 тис. У ній збереглося плетення, шкіряна обкладинка з мідним окантуванням і замки.

— Львівське видання цінують вище за більш раннє московське, 1564 року, — зауважує старший науковий співробітник Києво-Печерського заповідника Людмила Юріна, 50 років. — На полях багато візерунків-заставок. Наприкінці кожної глави — вензелі. Це еталон барокової книжки.

Острозьку Біблію 1851 року востаннє продали майже за $40 тис.

У букіністичному магазині Олені Орловській показали "Апостол", надрукований у Львові 1696 року. Її і вибрали на подарунок. Книга в доброму стані, коштує $1 тис. Якщо сумніваєтесь, завеземо на експертизу в музей книги, запевнили продавці. Ціни звіримо за каталогом.

— Антикварні книги купувати вигідно, — каже Ольга Гамарц. — За рік ціна на них зростає наполовину, а то й удвічі. Хоча більшість наших покупців беруть їх для власної колекції. Для таких найважливіше — вигляд книжки: чи є всі сторінки, чи ціла палітурка.

Власники старих книжок можуть привезти їх на оцінку в столичні букіністичні магазини на вулиці Паньківській або на Нижньому Валу.

— Буває, книжка маловідома, але унікальна, — каже Ольга Гамарц. — Наприклад оця — "Описание Киевософийского собора и Киевской епархии". Її візьмуть за 3–5 тисяч доларів.


Скільки коштують старі книжки


 Автор Назва книги  Рік видання  Ціна, грн 
 Михайло Грушевський
 Очерки истории украинского народа  1907  7000
 Михайло Грушевський
 Історія України  1917  5000
 Тарас Шевченко  Кобзар  1912  5000
 Тарас Шевченко  Апостол  1696  5000
Дмитро Бантиш-Каменський
История Малой России
1822
100 000
Зараз ви читаєте новину «Старовинні книги щороку дорожчають наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути