пʼятниця, 20 грудня 2013 05:45

Срібні прикраси скуповують як брухт

38-річний Олександр Паращук на ювелірній виставці в Києві обміняв срібний наперсток на дві жіночі каблучки й сережки.

– Наперсток знайшов на вулиці рік тому, – розповідає. – Кілька разів заходив до ювелірних магазинів, питав, чи обміняють. Продавці казали, що міняти срібло заборонено.

Киянка 43-річна Валентина Голубєва здала 0,5 кг срібних прикрас.

– Із молодості любила срібло. Купувала браслети, сережки, ланцюжки, – каже Валентина. – Але останнім часом їх не носила, бо вироби потемніли. Подруга підказала сходити на виставку. Тут прикраси скуповували дві фірми. Приймали 925 та 875 проб. За грам платили 8 гривень. Гору старих прикрас поміняла на три пари сережок, два браслети, кілька каблучок і ланцюжок. По вазі втратила більше половини, але не доплачувала за роботу.

– Офіційно обмін срібла в Україні заборонений. Ювелірні фірми знайшли вихід: приймаємо прикраси як лом для виготовлення нових виробів. Такого ніхто не забороняв, – розповідає столичний ювелір 39-річний Анатолій Марциновський. – Старе срібло переплавляють, очищають і знову пускають в оборот. Обмін нам вигідний. Люди збідніли і практично не купують виробів із дорогоцінних металів, а обмінюють часто. Буває, приносять дуже старі речі, де вже затерті проби. Недавно жінка здавала ложки, яким сотня років. Такі приймаємо за ціною низькопробного срібла – по 4 гривні за грам. Золото теж періодично забороняють обмінювати. Заборона триває місяць-півтора, а потім ювеліри придумують, як її обійти.

Зараз ви читаєте новину «Срібні прикраси скуповують як брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути