Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 00:55

"Щоб купити свиню, мушу об'їздити мінімум три села"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Продавець Валерій Ящук дає скуштувати сало клієнтці на ринку Урожай у Вінниці. Кілограм коштує 45–50 гривень. Свинину продає по 75 гривень, яловичину — за 108
Продавець Валерій Ящук дає скуштувати сало клієнтці на ринку Урожай у Вінниці. Кілограм коштує 45–50 гривень. Свинину продає по 75 гривень, яловичину — за 108

— Зараз проблема купити свиню. Їх або ветлікарі конфіскували через африканську чуму, або люди ще до Нового року порізали, — розповідає заготівельник із Черкас 56-річний Микола Просянніков.

— Селяни розчаровані й не хочуть більше тримати худобу. Є села, де всіх тварин забрали, зарізали й спалили. А потім приходили аналізи, що хвороби не було. Мої сусіди мали 14 свиней. Усіх конфіскували. Компенсацію власники не отримали. Втратили 25 тисяч гривень чистого доходу. Тепер чоловік поїхав на заробітки в Польщу, жінка вдома сидить, завела курей. Щоб купити добру свиню, мушу об'їздити мінімум три села. Буваю в сусідніх областях — Вінницькій, Київській та Кіровоградській. Поїздки стали дорогими, а торги меншими.

— Заготівельники почали занижувати ціни в тих районах, де виявили африканську чуму. За кілограм живої ваги раніше давали 28–29 гривень. Тепер — 18–20. Якщо кабанець заважує менше 100 кілограмів — узагалі 16. Ми живемо поряд із районом, де нині карантин, — каже Надія Сабаріна з селища Стара Вижівка Волинської області. — Маємо трьох кабанів, одного вирішили здати. Заготівельники запропонували за тварину вагою 170 кілограмів 3400 гривень.

— На базарі за тиждень розпродую 75 кілограмів м'яса. Раніше стільки збував за два дні. Кілограм коштує 75–110 гривень. Люди мало купують. Просять по 200–300 грамів на фрикадельки чи голубці. Колись такого й не важили. Найменший шматок давав на півкіло, — продовжує Микола Васильович. — Від свинини відмовились ресторани. Просять сертифікат із лабораторії, що м'ясо чисте. Та довідка приходить щонайменше за тиждень. А ресторани вимагають свіже. Тому майже весь товар доводиться збувати на базарі. Раніше багато свинини брала Польща. Продавали від 120 гривень за кілограм. На свині мали потрійний навар. Зараз кордон для нашого м'яса закрили.

У лютому подорожчала телятина та яловичина. Кілограм м'яса без кісток продають по 108 грн. До Нового року коштувало 88 грн. Телячий язик обійдеться в 200 грн. У січні був по 125 грн. Печінка подорожчала вдвічі — з 53 до 100 грн.

— Мало товару. Ферми не ріжуть корів, бо молоко зараз дороге. Його вигідно продавати, — говорить заготівельниця 34-річна Марія Жирник із Києва. — Також нашу телятину почали брати за кордон, тому ціни й далі зростатимуть. Худобу скуповую в Черкаській області. За кілограм живої ваги плачу 24–27 гривень. Ціна залежить від регіону. Найдешевше можна купити в Кіровоградській та Одеській областях — по 18 гривень за кіло.

У середньому на туші свині на базарі заробляють 5900 грн, теляти — 8100 грн. За місяць можна продати 2–3 туші.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб купити свиню, мушу об'їздити мінімум три села"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути