Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2012 07:00

"Сказали сидіти. Якщо встану, обіцяли відлупцювати кийками"

На підприємця з Тернополя Віталія Сороколіта податківці відкрили кримінальну справу. Чоловіку загрожує ув'язнення 10 років.

Його фірма "Мелвіс" розробляє комп'ютерні програми. 2007-го підприємець уклав угоду з іноземною фірмою. Отримав 4 млн грн.

— Я задекларував дохід, заплатив податок, — розповідає Віталій Сороколіт, 51 рік. — І тут мене викликають в обласну податкову. В один кабінет, потім ще в кілька. Тиснули, щоб я дав їм програму. Я відмовив. Начальник обласної податкової мені прямо сказав: треба заплатити 400 тисяч. Питаю, за що. "Якщо ти не розумієш, то нема про що балакати. Йди".

За два дні, 28 березня 2008-го, податківці порушили кримінальну справу. Приписали ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах. Нарахували додатково 1 млн грн податків і 800 тис. штрафу.

— Податкова незаконно здерла 1,8 мільйона гривень. Я заплатив, щоб мене не арештували, — продовжує Віталій Іванович.

17 квітня 2008-го податківці вскочили в його машину, що саме зупинилась на перехресті.

— Я їхав із 10-річним сином. Хлопець злякався. Мені наказали їхати в податкову. Нічого не пояснювали. Сказали сидіти на стільці. А якщо встану, обіцяли відлупцювати гумовими кийками. Потім залишили самого. Я півдня просидів. Питаю в сусідньому кабінеті, чи можна йти. Там нічого не знають. Я й пішов собі. Сідаю вже в машину, аж тут наздоганяють двоє. Надягають кайданки, витягують із машини. Тримали до  вечора. Начальник сказав писати заяву, що я визнаю вину — ухиляння від сплати податків. За це звільнять мене від криміналу. Я відмовився.

За чотири роки в обласній податковій поміняли чотирьох начальників. Одного взяли на хабарі 750 тисяч. Я подав у суд, щоб підприємству повернули кошти. До кого б не звертався, приходять самі відписки. Податківці почали засипати мене запитами, щоб я дав інформацію про всі договори, платіжки. Погрожували позаплановими перевірками. Видно, була команда "фас".

Суд визнав перевірки незаконними, постановив повернути Віталію штраф та зайві податки.

— Прокурори посилалися на вигадані статті Кримінального кодексу, яких немає в природі. Суддя наважилася винести рішення на мою користь. Але справу так і не закрили. Я продовжую добиватись, щоб мене визнали невинним. Гроші здерли незаконно. Але рішення суду не виконують. Податкова посилається на те, що є незакрита кримінальна справа.

Фірма працює й далі. Віталій залишився у ній сам. Інші працівники звільнилися, злякавшись постійних перевірок та погроз. Продовжує судитися п'ятий рік. Він відмовився від адвокатів. Сам вивчив податкове і кримінальне законодавство, щоб захищатися в суді.

— У області підприємців і далі душать. Колись рекет був, а тепер криша — податкова і прокуратура. Ставлять перед фактом: у бюджет треба зібрати таку-то суму, а ще скількись — дяді. І починаються торги. Бізнесменам називають захмарні цифри. А вони намагаються збити ціну. З них здирають куди більше, ніж слід за законом. У кого бізнес напівлегальний, мусить давати більші хабарі. Я не плачу. Після судів зі мною не зв'язуються, — каже Віталій Іванович.

Також судиться з податківцями 45-річний Леонід Степанюк із Хмільника Вінницької області.

Він переганяв з-за кордону уживані вантажівки. На кожній заробляв до $300. З нього податкова вимагала 2,5 млн грн. Допомогли юристи Ради об'єднань підприємців України.

— Захмарний податок нарахували завдяки фальсифікації. Навішали борг, сподіваючись, що підприємець прийде в податкову "вирішити питання". Тобто відкупиться, — пояснює координатор Ради Алла Алєксенцева, 50 років. — Що цікаво, цей водій живе в хатці, якій уже 70 років. А податківці вважають його мільйонером. Заступниця начальника обласної податкової на людях називала Леоніда непорядним платником. Сама живе в хоромах. Її дочка — теж у податковій. Теж має новий двоповерховий будинок. За які гроші? У них зарплати по півтори тисячі гривень.

Великі підприємства дають до $50 тис. Приміром, стільки вимагали від власників вінницького заводу "Аналог". Перед тим податкова влаштувала обшук і допити. Нібито завод підробив декларацію. Підприємці поскаржилися у Службу безпеки України.

— За два роки тиск зріс настільки, що близько 500 тисяч підприємців-спрощенців — третина від загальної кількості — вже закрили бізнес, — каже Алла Алєксенцева.

Треба скаржитися в СБУ

Адвокат, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" Олександр Кротенко, 26 років, радить, як захищатися від податківців:

— Якщо бачите порушення, подавайте заяву в прокуратуру. Посилайтеся на статті Кримінального кодексу — 336 "Недбалість" або 337 "Посадова підробка". Копію відішліть начальнику податкової.

Забороніть співробітникам спілкуватися з ними. В акті перевірки пишіть, з якими пунктами не згодні. Якщо вас викликали в ДПА, пишіть в акті заперечення: "Оскільки мене запросили для підписання акту в ДПІ, я не мав достатньо часу для детального й аргументованого викладу заперечень. Викладу їх у письмовій формі та надам протягом двох днів із моменту підписання". Ваші візити в кабінети ДПА вигідні перевіряльникам. Спілкуйтеся з ними лише письмово.

Понад половину вимог податкової успішно оскаржують у суді.

Якщо вам натякають на хабар, звертайтеся особисто в обласний ГУБОЗ МВС. Або в обласне управління СБУ, в центральний офіс на вулиці Володимирській, 33 у Києві. Прийом громадян там ведуть цілодобово. Убозівці та СБУ зацікавлені. Викриття хабарника для них — це дострокове підвищення звання, надбавки до пенсії, вищі посади.

Записувати хабарника на диктофон — засіб малоефективний. Запис без згоди хабарника не приймуть як доказ у кримінальній справі. Тому недавно виправдали Леоніда Кучму за справою убивства Ґонґадзе.

 

Зараз ви читаєте новину «"Сказали сидіти. Якщо встану, обіцяли відлупцювати кийками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути