неділя, 13 травня 2007 16:42

Сергій Скрипка робить різьблені меблі

Колишній кримчанин Сергій Скрипка, 28 років, у столиці живе п"ятий рік. Заробляє виготовленням меблів.

— На столяра ніде не вчився, — розказує Сергій. — В армії мене призначили художником. Спершу малював плакати. Оформлював різні куточки. Коли повернувся з армії, пішов у столярний цех. У Керчі так просто роботи не знайдеш. Зате столярів не вистачало. Мені сподобалося. Щоправда, платили менш ніж 800 гривень. Я перебрався до Одеси зі 100 гривнями в кишені.

Перші два дні шукав місце столяра за газетними оголошеннями. Потім збагнув, як знайти швидше. Подався у промисловий район міста. Столярні цехи легко можна розпізнати — над ними стоїть купол із витяжкою, пояснює Скрипка. У першому ж і влаштувався. Спочатку доручали робити лише вікна. За місяць виготовляв 19 комплектів, одержував 900 грн. Згодом перейшов на двері. За чотири полотна платили 1,5 тис. грн. Водночас учився робити різьблення. За два роки потому влаштувався художником-дизайнером меблів у Києві.

— Спочатку різьбив за зразками ніжки столів та дверцята, — згадує Сергій. — Згодом перейшов на квіти, візерунки й ангелочків.

Клієнтам пропонував власні розробки інтер"єрів кухонь, спалень і дитячих кімнат.

Невелику кухонну стінку Скрипка робить щонайменше за 7,5 тис. грн. У середньому на одному замовленні заробляє 25 тисяч. Матеріали замовник оплачує окремо. Сергій Скрипка орендував столярний цех, найняв двох помічників. Якось узяв хлопця без досвіду. Дав завдання, а сам поїхав наглядати за встановленням кухонних меблів у замовника. Коли повернувся — не застав ані хлопця, ані інструментів.

Нових клієнтів приводять колишні замовники

Відтоді Сергій працює сам. Із замовником підписує договір. Бічні стінки й полички для меблів замовляє у великих компаніях — "Берест" і "Меркс".

— Там роблять деталі за моїми замірами, — пояснює Сергій. — Із них складаю каркас кухонної стінки. Фасад — дверцята та декоративні елементи — вирізаю власноруч.

Проект майстер складає безплатно. Для замовників приносить ілюстрований каталог. Адже мало хто розуміється, який стиль обрати для кімнати — класику, бароко чи хай-тек, пояснює Скрипка.

— Багаті клієнти, буває, "кидають", — каже Сергій. — Якось замовили дерев"яні меблі на цілий будинок — десь на півмільйона гривень. Два тижні в мене пішло на самий лише проект. А потім замовник сказав: "Друзі мені дешевше зроблять". І відмовився.

Скрипка вступив за контрактом на філософський факультет Київського університету ім. Шевченка. Заробітків вистачає і на оренду будинку у Вишневому під Києвом. Реклами майстер не дає. Нових клієнтів приводять колишні замовники.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Скрипка робить різьблені меблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути