середа, 19 квітня 2017 07:20

Сергій Одинець змінив п'ять робіт

Автор: фото надане Сергієм Одинцем
  Сергій Одинець живе в Польщі три роки. Приїхав із міста Шахтарськ на Донеччині. Працює вантажником у теплиці, де вирощують полуницю
Сергій Одинець живе в Польщі три роки. Приїхав із міста Шахтарськ на Донеччині. Працює вантажником у теплиці, де вирощують полуницю

— Раньше жили с женой в Шахтерске Донецкой области. Там все годами работали на шахтах. Если уволили — ты навсегда безработный. За три года в Польше уже поменял пятую работу, — розповідає 32-річний Сергій Одинець.

— Після початку АТО переїхали в Тернопіль. Вирішили податися на заробітки за кордон. Шукали роботу через фірму-посередника. Нарвалися на шахраїв. Узяли з нас тисячу євро й зникли. У відчаї поїхали як туристи в Польщу. У Варшаві прямо на вокзалі набирали робітників на склади. Стояв чоловік із двома оголошеннями — українською та російською мовами, поряд автобус. Чоловікам обіцяли від 12 злотих — 80 гривень за годину, жінкам — від 8 злотих, це 54 гривні. Робочий графік 10–12 годин на день, один вихідний на тиждень. Без робочої візи нас із дружиною не взяли. Поляк підказав, що можемо оформити тимчасовий дозвіл на проживання як переселенці з Донбасу. Він дає право на роботу.

Працювати на складі виявилось складно. Фактично були вантажниками по 10 годин на день. Поселили нас у двоповерховий будинок. Мусили жити в малесенькій кімнаті ще з однією парою. Із зарплати вираховували за житло 350 злотих — 2361 гривню. Дві пари українців не витримали й утекли. Нас тримало те, що витратили всі заощадження, не мали грошей. З роботодавцем підписали договір на півроку. Лише потім можна звільнитися. Якщо піти раніше, доведеться сплачувати чималі штрафи.

Через півроку влаштувався за оголошенням у газеті доглядальником квітів на фермі. Власник займався тюльпанами. Дружину взяли продавцем у магазин. Ми не знали мови, тому роботодавець записав нас на курси, оплатив їх. Жили на квартирі, яку самі знайшли. Платили 700 злотих — 4737 гривень. Зарплату мали нижчу, ніж на складах, але був дуже людяний роботодавець. Відпускав у місто, міг дати вихідний у будь-який день тижня.

Зі знанням мови можна претендувати на більш оплачувану роботу. Дружині запропонували продавати фермерські сири. Я пішов дояром. Спочатку стидно було. А тоді зрозумів, що тут це — нормальна практика. Фермер підпускав до корів лише чоловіків.

Ще я спробував робити на заводі по збору телевізорів. Там дуже важко. Стоїш цілий день на конвеєрі. Зараз працюю в теплицях. Мені там найбільше подобається. Хазяїн вирощує полуницю. Я — вантажник і зважувальник. Записую, хто скільки зібрав полуниці. Завантажую буси та вожу разом із водієм ягоди до супермаркетів. Заробляю 3000 злотих — 20 тисяч гривень. Дружина — 2500 злотих. Вона нараховує зарплатню. Щоб отримати цю посаду, перездала на диплом бухгалтера. Півроку вчилася.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Одинець змінив п'ять робіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути