понеділок, 19 листопада 2007 17:19

Сергій Іванов продає бочки-сауни по 19 тисяч гривень

  Студентка з Рівного Ольга Прийма сідає до фітобочки. На процедури до оздоровчого центру ”Купала” приходить щотижня. За сеанс платить із 20-відсотковою знижкою — 45 гривень
Студентка з Рівного Ольга Прийма сідає до фітобочки. На процедури до оздоровчого центру ”Купала” приходить щотижня. За сеанс платить із 20-відсотковою знижкою — 45 гривень

Житель Рівного Сергій Іванов, 26 років, три роки тому відкрив лікувальний центр "Купала". Застосовував фітосауну — парову баню на травах. В Україні такого раніше не знали.

— Зі своєю жінкою якось їхали електричкою, познайомилися з послідовником лікаря Востокова, — згадує чоловік. — Він розповів мені про трав"яну баню-сауну в бочці. Такі здавна застосовують на Сході.

Іванов запрошує до свого центру. Стіни й підлога обшиті деревом. У коридорі стоять плетені крісла. На стінах репродукції картин Реріха. Сергій пригощає трав"яним чаєм. Усюди пахне деревом. Грає східна музика.

— Мені хотілося, щоб баня асоціювалася зі здоров"ям, а не з пивом і горілкою, — пояснює він. — Моя бочка-сауна піднімає настрій, розслаблює, покращує емоційний стан та імунітет. Два сеанси — і ваш грип минеться безслідно. А якщо є проблеми з тиском або суглобами, то кращого лікування не знайдете.

Сергій запрошує випробувати фітобочку на собі. Роздягаюся, закутуюсь у рушник.

— Раджу апельсинову олійку. Вона заспокоює і розслабляє, — радить реабілітолог.

Його ім"я читаю на бейджі: Вова. Він просить сідати на лавочку в бочці-сауні. Зачиняє дверцята. Зверху вкриває пелериною, щільно обкутуючи мене по шию. Вмикає парогенератор. Бочка заповнюється пахучим паром. Сиджу в ній 20 хв. Спершу огортає приємне тепло, потім стає жарко. Чекаю кінця сеансу. Потому лягаю на кушетку. Мене вкривають двома ковдрами. Поряд ставлять запалену ароматичну лампу. Півгодини вилежуюсь. А тоді реабілітолог робить розслаблювальний масаж усього тіла. І знову подають трав"яний чай. Сеанс триває майже 2 год.

Свій винахід — фітобочку — запатентував за 700 гривень

— Першу фітосауну — бочку із парогенератором — я зробив власноруч, — згадує Іванов. — Саму діжу замовив бондарям із Закарпаття. Заплатив 500 гривень. Електроприлад — водонагрівач із електротурбіною, яка розпилює пару, — робив разом із батьком. Майстрували в нашому підвалі. Установку зібрали вдома і випробували. Усе запрацювало. Тоді я почав запрошувати клієнтів.

Щоб почати справу, Сергій витратив 4 тис. грн — усі сімейні заощадження. Для фітосауни орендував квартиру на першому поверсі багатоповерхівки в центрі міста. За місяць віддавав 600 грн. Запросив на роботу масажиста. Платив йому 400 грн. На квартирі приймав перших клієнтів. За одну процедуру брав по 25 грн. Попервах на фітосауну з масажем приходили здебільшого знайомі та друзі.

— Доводилося бути і директором, і електриком, і слюсарем, і будівельником-монтажником в одній особі, — усміхається чоловік.

Згодом фітобочку вдосконалив. Укомплектував мікрокомп"ютером і датчиками, які регулюють температуру пари. Власний винахід запатентував і налагодив серійне виробництво. За патент віддав 700 грн, а фітобочки продає тепер по 19 тис. грн.

За півтора року лікувальний ценр "Купала" перебрався в двоповерховий будинок на вул. Лісовської неподалік центру Рівного. За 1,5 тис. грн Сергій Іванов орендує весь другий поверх на 200 кв. м. На ремонт приміщення витратив майже 17 тис. грн.

— Плануємо зняти й перший поверх, — зауважує Сергій. — Упроваджуватимемо ще кілька видів лікувального масажу.

Нині клієнтам "Купали" пропонують східні танці, йогу, солярій, вакуумно-роликовий масаж. Також лікують голками та п"явками. У центрі тепер 17 працівників.

— Розцінки на послуги за три роки зросли втричі, — говорить Іванов. — Але й покращився сервіс. Проводимо заняття з "танцю живота". Є окрема група і для вагітних.

Новим відвідувачам Сергій пропонує купити абонемент з дисконтом 5%. На 20% дешевше обслуговують студентів, пенсіонерів та інвалідів. Для постійних клієнтів запровадять накопичувальні знижки.

— У нас є 500 постійних клієнтів, — говорить він. — Для прибуткової роботи треба щодня приймати в середньому 30 відвідувачів. Новачкам я пропоную починати з бочки.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Іванов продає бочки-сауни по 19 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути