Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 07:50

Ще десять років українці виїжджатимуть за кордон

— 2017 рік для українців був кращим, ніж попередній. Зарплати зросли. Правда, ціни також. Але купівельна спроможність збільшилася десь на 15 відсотків. Хоч до рівня життя 2013-го ще далеко, — розповідає 53-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Що впливало на життя українців?

— Із позитивного — зростання експорту. Більше будували житла. Добре вплинуло підвищення зарплат і пенсій.

Негатив — інфляція вища, ніж сподівалися. В Україні високі тарифи на житлово-комунальні послуги. І не знаю, чим це закінчиться. Бо є космічні борги населення за комуналку ще за старими тарифами — майже 30 мільярдів гривень.

Цього року вдвічі зросла мінімальна зарплата. Хто став більше заробляти?

— Суттєво виросла зарплата в держслужбовців. За останні дев'ять місяців — на 40 відсотків. Також у сільському господарстві й торгівлі. Найвищі заробітки залишаються у фінансовому секторі. Значно менше підвищення було в промисловості. Найнижча заробітна плата — у тих, хто працює у сфері послуг та охорони здоров'я.

Президент заявив про мінімальну зарплату 4100 гривень із другого півріччя 2018-го. Варто чекати?

— Скоріше за все, буде тільки багато розмов, — каже Олександр Охріменко. — До кінця наступного року середня зарплата в країні зросте до 10 тисяч гривень. Однак цього мало, якщо брати до уваги інфляцію.

Також підвищили пенсії. Для більшості — на 50–200 гривень. Бо в них великий трудовий стаж, але була мінімальна зарплата. Наступного року держава вирішить це питання? Чи пере­йдемо до накопичувального рівня пенсій?

— Пенсійна реформа схожа на імітацію. Знаю людей, у яких пенсія зросла на тисячу гривень і більше. А комусь додали тільки 76.

Багато хто отримував менше тисячі. Їм виплати підняли майже вдвічі. Але прожити на такі гроші все одно неможливо. Навіть середній розмір пенсії у 2446 гривень — недостатній. У наступному році заплановане менше зростання. Середня пенсія збільшиться до 2700.

Щодо накопичувального рівня, то ­втратили багато часу. Аби повноцінно запрацював цей другий рівень, треба 20–30 років. Ми ж продовжу­ємо відкладати перехід. Треба негайно провести справжню пенсійну реформу, з урахуванням інфляції 2014–2015 років.

Через підвищення пенсій та мінімальної зарплати частина людей, які отримували субсидії, 2018-го втратять пільги. Це будуть сотні тисяч, мільйони громадян?

— У цьому році субсидію отримують на два мільйони людей менше, ніж 2016-го. Уряд намагатиметься максимально скоротити кількість пільговиків. Бо є борги перед підприємствами, які надають комунальні послуги — майже 26 мільярдів гривень. Їх перекрили за рахунок так званого "взаємозаліку". З державного бюджету надали дотацію Нафтогазу. Наступного року більше контролюватимуть тих, кому призначили субсидію. І при найменшому порушенні — забиратимуть.

Що буде з цінами?

— Вони зростатимуть. Якщо дорожчатимуть нафта і валюта, то вартість літра бензину сягне 35 гривень. Прогнозують інфляцію 8 відсотків. Однак, скоріше за все, вона буде вищою.

Який очікується курс долара?

— Усе залежить від Нацбанку. Оптимістичний прогноз — 26–27 гривень. Гірший сценарій — 30 і більше.

Українці надалі масово їхатимуть працювати за кордон?

— У Європі живуть і трудяться півмільйона українців, за офіційною статистикою. Є ще тимчасові заробітчани, які працюють по три місяці. У Польщі 2017-го побували мільйон наших співгромадян. У Росії їх кількість відстежити нереально. Тамтешня статистика показує близько чотирьох мільйонів.

Українці виїжджатимуть за кордон ще років 10. Переважно на сезонні роботи. Бо в нашій країні складно заробити.

За 10 місяців цього року заробітчани перерахували на батьківщину майже 7 мільярдів доларів. На кінець 2017-го може бути всі 10 мільярдів.

Чого чекати 2018-го? Які зміни потрібні?

— Наступний рік буде складнішим. Якщо ­2017-го зросла мінімальна зарплата, то 2018 року такого не буде. Терміново потрібна реформа у сфері житлово-комунального господарства. Треба знизити тарифи в кілька разів: і для людей, і для бізнесу. Зафіксувати курс долара, щоб не було різких стрибків. Відновити кредитування — воно дуже потрібне і бізнесу, і населенню.

Зараз ви читаєте новину «Ще десять років українці виїжджатимуть за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути