четвер, 02 грудня 2021 07:55

Сало подорожчало вдвічі

Автор: Анна Железняк
  На Центральному ринку Чернігова сало продають від 80 до 200 гривень за кілограм
На Центральному ринку Чернігова сало продають від 80 до 200 гривень за кілограм

— Сало постійно дорожчає. Торік ціни стартували від 60 гривень за кілограм, зараз таких і в помині немає, — каже продавчиня 45-річна Світлана Омельяненко. Торгує на ринку Нива в Чернігові.

— Найдешевші шматки продаю по 80 гривень. Є по 110. Краще вже десятку добавити та кілограм м'яса купити. Ціни ростуть, бо мало вирощують свиней. Якщо одна людина на село держить на продаж, то вже добре. Комбікорми дорогі. Треба багато грошей і сил вкласти у свиню, щоб потім продати.

— У мене кілограм коштує 150–170 гривень, — приєднується до розмови продавчиня, яка торгує навпроти. Називається Наталією. — Ціни зросли, бо сала тепер мало. Люди почали вирощувати більше м'ясних порід, зокрема Ландрас.

На Центральному базарі Чернігова сало пропонують по 80–200 грн. Продавці кажуть, що останнім часом воно дорожчає, а м'ясо впало в ціні. Раніше було навпаки.

— Середня вартість сала становить 120–140 гривень за кілограм. Що товще, то дорожче коштує, — говорить продавець 25-річний Андрій. Прізвища не називає. — Звичайне біле може бути по 90 гривень. А товсте, з м'ясними прошарками — 140–200 за кілограм. Таке ще називають "генеральським". Ціни зростатимуть, особливо перед новорічними святами. Торік 150 гривень за кілограм — це був максимум для сала. Зараз за такий же шматок доведеться заплатити 240 гривень. Незважаючи на ціни, попит серед населення не знизився. Ми свиней купуємо в фермера. Худоби по селах тримають усе менше. Більшість вирізали свиней і заводити знову не хочуть.

— Вартість сала зросла вдвічі, порівняно з минулим роком, — додає продавець 40-річний Вадим. — Кілограм коштує від 80 до 170 гривень. Ціни підвищувати більше не буду. І так уже дорого.

На гуртовому Столичному ринку в Києві звичайне сало коштує від 85 грн, смалене на соломі — 120–150, "генеральське" — 230–300. На роздрібних базарах вартість останнього доходить до 500 грн/кг. У Львові на гуртовому ринку Шувар сало хребтове пропонують у середньому по 90 грн.

— Промислові господарства переважно вирощують м'ясні породи свиней. Сало надходить на ринок від населення та невеликих фермерів, які вигодовують спеціальні сальні породи, — розповіли в асоціації "Свинарі України". — В кризові періоди виживають сильніші. Пропозиція знижується, це сприяє підвищенню цін. Також на вартість впливають сезонні фактори. Напередодні зимових свят зростають закупівельні ціни на свинину. Її активно беруть м'ясопереробники. Також підвищується попит населення. Останніми роками передсвяткові цінові сплес­ки стали коротші. Це обумовлено зменшенням платоспроможності людей, яка стримує подорожчання. Імпорт також обмежує внутрішні ціни. Хоча більшість завезеної з-за кордону свинини використовують для виробництва ковбас.

24,15 гривні коштував у середньому кілограм сала в березні 2014 року, за даними Держстату. В грудні 2015-го ціна зросла до 45,13 грн. Наприкінці 2018 року сало продавали по 76,33 грн, у грудні 2020-го — 78,95. Цьогоріч у жовтні середня вартість становила 90,24 грн.

Яйця везуть із Білорусі

Гречка за рік подорожчала на 17,4%, рис — 18,8, манна крупа — 18,2, ячна — на 29,3%, за даними Держстату. Пшеничний хліб коштує на 21,7% більше, житній — 22,2, борошно — 24,7. Цукор зріс у ціні на 51,9%, соняшникова олія — на 67.

— Найбільше дорожчають продукти, що залежать від вартості сільськогосподарської сировини, енергоресурсів, — розповідає економіст Олексій Кущ, 43 роки. — Зокрема, цукор, олія, яйця, гречка, хліб, курятина. Частково подорожчання згладжується дешевим імпортом, зміцненням гривні. Наприклад, вартість молока, м'яса залишається стабільною. Якби ці продукти не завозили з-за кордону, виник би дефіцит. І ціни зросли б. Зараз навіть яйця з Білорусі веземо — це незвично для українського ринку.

Картоплі зібрали хороший урожай, але потужностей для зберігання не вистачає. Тому вона теж дорожчатиме. Тепличні овочі зроста­тимуть у ціні через збільшення вартості газу, електрики для промисловості. Поголів'я великої рогатої худоби і свиней в Україні скорочується. Більш-менш на плаву залишаються великі підприємства, що працюють на замовлення переробних заводів. Населенню стало невигідно тримати худобу. Дуже подорожчали корми. Це вплинуло на вартість сала, м'яса на базарах.

Вся мотивація в країні зараз направлена на зміщення бізнесу до експорту сировини, а обробка втрачає позиції. При чому ми вивозимо обмежену кількість сировинних товарів — переважно соняшник та кукурудзу. А імпортуємо все більше продуктів переробки — комбікорми, йогурти, ковбаси, сири. Зниження цін до кінця року не буде, тільки подальше подорожчання. Зростатиме вартість м'яса, хліба, цукру, яєць, олії.

Зараз ви читаєте новину «Сало подорожчало вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути