Ексклюзиви
пʼятниця, 13 грудня 2019 00:35

Робочий тиждень можна скоротити

Що треба змінити в Трудовому кодексі?

Ольга Кулик, 29 років, бухгалтер зі Львова:

— Працювала в одній із найбільших аптечних мереж. Компанія позиціонувала себе такою, що дотримується європейських та християнських цінностей. Мене звільнили, коли завагітніла. Керівник відділу кадрів сказала, що не зможу працювати. Мовляв, вагітні тупіють. Та й після декрету не віддаватимуся роботі повністю. Примусили написати заяву за власним бажанням. У Трудовому кодексі треба прописати покарання для роботодавців, котрі звільняють вагітних. Це приниження людської гідності.

Олег Палій, 36 років, фотограф із Харкова:

— Фотографував офіційний прийом на фірмі. Там була присутня дружина генерального директора. Сказали найбільше уваги звертати на неї. Опублікував фото на сторінці компанії у соцмережах. Наступного дня керівниця відділу кадрів звинуватила у непрофесійності. З'ясувалося, знімки не сподобалися матері дружини генерального директора. Звільнився. Трудовий кодекс мав би регулювати такі ситуації. Працівник повинен бути захищеним від суб'єктивної думки керівництва.

Антон Мацієнко, 24 роки, копірайтер із Він­ниці:

— Працюю вдома. Трудовий та страховий стаж мені не йде. Запису в трудовій не маю. Оформлений за трудовим договором. Але його можуть розірвати у будь-який момент, навіть не виплатити зарплату. Для таких працівників мають бути гарантії.

Ольга Степанюк, 25 років, касирка із Він­ниці:

— Треба встановити ліміт праці на день. За 9 тисяч гривень я більше 17 годин на роботі. Прихожу о 6-й ранку, додому йду о 23:30. Ще треба урівняти відпустки. Хай для всіх буде 30 днів. Наприклад, у правоохоронців зараз — 45.

Денис Горбенко, 38 років, майстер зі встановлення пластикових вікон із Черкас:

— Торік пізньої осені в новобудові встановлював вікно. Було дуже холодно, застудився. Але продовжу­вав працювати, поки не зліг із запаленням легень. Коли вийшов на роботу, з'явилися замовлення із сіл. Одного разу в дорозі поламалася машина. Ремонтував, замерз. Просив керівництво, щоби взяли водія. Але мені відмовили. Тому звільнився. Замість 24 днів відпустки дають тиждень-два. Нормально відпочити за цей час неможливо. Було б добре, якби відпустку збільшили до 30 днів. Тоді можна було би конкретно відпочити.

Марина Коновалова, 34 роки, економістка із Києва:

— Маю 5-річну доньку, живу з мамою. Вона працює продавцем, тиждень через тиждень. Коли вихідна, водить і забирає Лізу із садка. Коли робить, уранці заводить. А ввечері забираю дитину я. Добре, що мій начальник усе розуміє і відпускає раніше. У Трудовому кодексі потрібні зміни для мам. Оплачувати декретну відпустку, поки дитина не піде в школу. Або дозволити працювати півдня. Робочий тиждень можна скоротити на один день.

Олена Костюченко, 27 років, учителька англійської мови з Полтави:

— У мене на роботі Трудовий кодекс порушують постійно. Починаючи з неоплачуваних замін, закінчуючи неповною виплатою щорічної премії.

Олександр Іванченко, 35 років, інженер із Харкова:

— Маю працювати з 9:00 до 18:00. Але змушують приїжджати на годину раніше. Залишатися до 20-ї. Відпустку не дають уже четвертий рік. Кажуть — без тебе ніяк. Я за більш суворі покарання для роботодавців, які не дотримуються кодексу. І ввів би щомісячні перевірки.

Зараз ви читаєте новину «Робочий тиждень можна скоротити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути