пʼятниця, 15 вересня 2017 00:55

"Робимо 28 видів сирів. Кілограм коштує від 200 до 350 гривень"

Автор: фото надане Сергієм Орловським
  Тетяна Орловська відкрила козину ферму в селі Покровка Новоархангельського району на Кіровоградщині. Разом із чоловіком Сергієм виготовляють сири, кефір, йогурт
Тетяна Орловська відкрила козину ферму в селі Покровка Новоархангельського району на Кіровоградщині. Разом із чоловіком Сергієм виготовляють сири, кефір, йогурт

— Ми з дружиною — рекламісти. Вирішили працювати на себе. Майже одночасно дійшли висновку, що хочемо козину ферму, — розповідає 53-річний Сергій Орловський із села Покровка Новоархангельського району на Кіровоградщині.

— Отримала на всіх членів сім'ї паї, вийшло 16 гектарів. Важко було купити стадо. Спершу шукали в Україні. Розповіли, що колись на Полтавщині займалися подібним бізнесом. Приїхали, а там якийсь алкаш сміється з нас. Каже, не одного так розвів. Назбирали по всій країні десяток кіз. Потім нам зателефонували з Білорусі, запропонували купити 105 тварин. Ми погодилися. Спочатку отримали дозвіл на ввезення кіз, потім почали зводити приміщення для них.

Коли починали бізнес, нічого не знали про розведення кіз. Вчилися самі — методом спроб і помилок. Багато читали в інтернеті, їздили по фермах за кордоном. Спершу продавали тільки молоко. Згодом навчилися робити сир. Перші партії були невдалі. Потім поїхали на навчання в Литву. Місцевий фермер хвалився, що навчився робити новий вид сиру. Дав скуштувати. А він на смак як той, що ми вважали невдалим. Удома такий викидали. Тоді зрозуміли, що на кожен сир є свій покупець. І доки не викинеш 20 кілограмів продукції — не станеш сироробом. Нові рецепти шукали в інтернеті, книжках, на форумах. Навчилися робити і з білою пліснявою, і з блакитною.

Через п'ять років мали найбільшу в Україні козину ферму. 400 дійних тварин. В лютому 2014-го сталася пожежа. Основна версія — коротке замикання. Згоріло майже все стадо. Щоб відновити ферму, довелося брати кредит. Зараз маємо 250 голів. З молока робимо кефір, десерти, крем-сири, йогурти. Маємо 28 видів сирів. Кілограм коштує від 200 до 350 гривень. Продукцію збуваємо у супермаркети "Гуд Вайн" та "Мега­маркет", підписуємо договір з "Ашаном". Зараз із магазинами працювати легше. Фермерську продукцію беруть охоче. Найбільшим попитом користуються сири.

Торік держава вперше почала видавати дотації на козині ферми, але на виготовлення лише певних кисломолочних продуктів. Зараз розпочинати бізнес на козах легше. Є експерти, які можуть порадити. Племінні репродуктори, різна література.

— Козині ферми — один із найперспективніших бізнесів в Україні. За останні п'ять років відкрилися 237 ферм різної величини, — каже експерт із тваринництва 45-річний Леонід Салій.

— Найбільші зосереджені на Київщині. Це великі господарства — "Бабині кози", "Зінка". Вони мають автоматичні лінії переробки. Активно виробництво молока відновлюється на Донбасі, Львівщині та Черкащині. За останній рік під Маріуполем відкрили п'ять козиних ферм. Частину продукції фермери возять на окуповану територію. Там бракує молочних продуктів. Навіть невеликі господарства на Донбасі мають високі прибутки. І це єдиний регіон, де цінується козине молоко. У решті областей попит менший. Літр молока коштує від 30 гривень.

Щоб відкрити ферму, потрібно від 150 тисяч гривень. За породисту козу доведеться віддати від однієї до трьох тисяч гривень. Для старту треба мати не менше 50 тварин. Можна брати безпородних кіз, якщо плануєте виробляти продукцію для себе і трохи продавати в своєму районі. Для заробітку краще купувати зааненську породу. Такі кози дають по 3–5 літрів молока, воно жирне та якісне. Бізнес окупиться за півтора року.

Козина ферма не може працювати в закритому режимі, як кроляча чи свиняча. Треба організовувати екскурсії, влаштовувати дегустації. Щоб люди бачили, як доглядають за тваринами, готують сир. Ми аналізували помилки фермерів, які мали підприємства закритого типу. Вони намагалися вийти на ринок із власною продукцією. Рік-два і бізнес закривався. Ще одна помилка — власники планують заробляти тільки на молоці. Це не перспективно. Краще мати повний цикл переробки. Нашим ринком почали цікавитись іноземці. Сири замовляють в Італію, Іспанію, Польщу. В Україні кілограм продають за 300 гривень, за кордоном він вдвічі дорожчий.

Зараз ви читаєте новину «"Робимо 28 видів сирів. Кілограм коштує від 200 до 350 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути