вівторок, 18 липня 2017 06:50

"Раніше їх відрами збирали. Тепер совість не дозволяє їсти такий дорогий продукт"

Автор: Фото надане Олександром Джигою
  Вінничанин Олександр Джига показує 300-грамовий трюфель, який виріс на його плантації. Кілограм таких грибів коштує до шести тисяч євро
Вінничанин Олександр Джига показує 300-грамовий трюфель, який виріс на його плантації. Кілограм таких грибів коштує до шести тисяч євро

— Мій дід і батько були лісниками. Колись вони закладали плантацію грибів, які називали "волове серце". Ми завжди з відрами ходили до лісу по ті гриби. Якось приїхав товариш із Франції. Розповідає про французькі дорогі гриби — трюфелі. І показує мені фото "волового серця". Ми ще з ним поспорили тоді. Я казав, що все життя їв ті трюфелі, але не знав їхню назву, — говорить вінничанин 31-річний Олександр Джига.

— Із цікавості підняв старі книги по лісівництву. Дізнався, що плантації трюфелів закладали ще за Петра Першого. Тоді їх експортували у Францію. Подібні закладки є в Піщанському, Ямпільському, Крижопільському районах Вінниччини. Почав їздити по тих селах. Виявилося, більшість людей не знали про цінний гриб. Якщо знаходили, хлопці грали ним у футбол. Іноді продавали, але дешевше, ніж білий. Буває, підходжу до бабок на базарі, а вони продають чорні трюфелі за ціною опеньок.

Потім почав вивчати сучасні технології вирощування трюфелів. Колись їх садили в лісах, біля дубів та інших дерев. Першого врожаю чекали вісім років. Тепер за допомогою крапельного зрошування й технологічної обрізки дерев можна ­отримати гриби на четвертий рік. Змінилась і врожайність. Раніше з гектара збирали 50 кілограмів грибів, зараз — 150. Якщо закласти плантацію за старим методом, треба вкласти дві тисячі євро. За новим — 10 тисяч євро. Окупиться справа через п'ять років при інтенсивному вирощуванні, 8–10 років — при звичайному.

Знавці трюфеля збирають його в лісах в Україні, Словаччині, Македонії та Болгарії. У деяких країнах ділянки орендують на період збору гриба. Найцінніший — у Грузії. Там закладали сучасні плантації з поливом. До того ж клімат сприятливий для вирощування.

Найбільше трюфеля скуповують росіяни. Переробляють його. Роблять трюфельну сіль, приправи, ковбаси, олію і навіть алкоголь. Також добре беруть перекупники. Продають у супермаркети.

Цього року зібрав свій перший урожай. Продаю мало, готуюся до сертифікації. Хочу продавати трюфелі не тільки в Україні, а й за кордон. Кожен новий гриб використовую для закладки. Гектар приносить на десятий рік 1 800 євро прибутку, на двадцятий — понад 43 тисячі євро.

Найдорожчий — п'ємонтський трюфель. Коштує від двох до шести тисяч євро за кілограм. За 20 років власник такої плантації отримає прибуток 350 тисяч євро. При цьому до врожаю трюфеля треба додати урожай горіха. Спори гриба ростуть у корінні цього дерева.

Нещодавно презентували гриб вагою 300 грамів рестораторові Дмитру Борисову. Це найбільший трюфель. Віддали його майже безкоштовно в рахунок майбутньої співпраці. Самі від грибів відмовилися. Раніше їх відрами збирали. Тепер совість не дозволяє їсти такий дорогий продукт.

Зараз ви читаєте новину «"Раніше їх відрами збирали. Тепер совість не дозволяє їсти такий дорогий продукт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути