четвер, 27 лютого 2020 00:10

"Пропонували квартири за собівартістю, аби тільки зібрати гроші з людей"

— Минулий рік був нестабільний для первинного ринку нерухомості. Зникла корпорація "Укрбуд". Як наслідок — у непростій ситуації опинилися тисячі українців. Попит на квартири помітно знизився. Але ринок нерухомості вистояв. Наприкінці 2019-го ситуація стабілізувалася. Запрацював відкладений попит. Однак квартири трохи подорожчали, — говорить 45-річний Руслан Земляний, керівник професійного клубу забудовників.

Від чого залежить ціна квартири?

— Найперше — ступінь готовності будинку. Найдешевше квартиру можна купити на початкових етапах зведення. Однак доведеться чекати рік-два, доки дім здадуть в експлуатацію. Це за умови, що на ринку все буде спокійно і в забудовника не виникне проблем. Також вартість нерухомості залежить від району, класу дому — економ, бізнес. Деякі забудовники мають ресурс і можуть пропонувати знижки. Таким чином заохочують покупців, збільшують продажі. Щоправда, не варто спокушатися на дуже низькі ціни. Квадратний метр у столичній квартирі не може коштувати 10–13 тисяч гривень. Свого часу в Києві заниженими цінами зловживали проблемні забудовники. Пропонували квартири за собівартістю й нижче, аби тільки зібрати гроші.

Якщо хочете зекономити, можна придбати житло в передмісті. Тут ціни нижчі. Особливо вигідно купувати там, де велика конкуренція серед забудовників. Недоліки — проб­леми з інфраструктурою, транспортом, інженерними комунікаціями. Загалом будівельні компанії мають дбати, щоб житловий комплекс приваблював покупців. Наприклад, у Гатному Київської області забудовник споруджує колектор. Так планує вирішити проблему з каналізацією.

Як на вартість нерухомості вплинуло зміцнення гривні?

— В Україні найбільше зводять будинків економкласу. Забудовники позбулися залежності від валютної складової. Відмовилися від імпортних матеріалів, переорієнтувалися на віт­чизняні. Тому суттєво курс валют не впливає на вартість нерухомості. Ціну насамперед формують попит і пропозиція. Що більша активність покупців, то в забудовників більше бажання підняти розцінки. Зараз немає передумов до подешевшання нерухомості. Якщо банки почнуть видавати дешеві іпотечні кредити, як обіцяє уряд, квартири подорожчають. Водночас житло стане доступнішим.

Які квартири найчастіше купують?

— Люди готові навіть переплачувати за надійне та якісне житло. Обирають квартири з індивідуальним, а не централізованим опаленням. Це дає змогу заощадити на комунальних послугах. Житло в новобудовах часто купують ті, хто раніше орендував квартиру. Не хочуть "жити в мурашнику", де немає ­своєї території, парку, магазинів поряд, бракує місць для парковки. Шукають будинки з облаштованою інфраструктурою.

Забудовники реагують на запити покупців?

— Відслідковують, чим цікавляться люди, що пропонують конкуренти. Популярними стають великі кухні, функціональне планування. Намагаються задіяти кожен квадратний метр, аби не було невикористаного простору. Особливу увагу звертають на енергоефективність та енергонезалежність. Зазвичай висотна забудова для них вигідніша. Що більше поверхів, тим дешевше спорудження. Однак не завжди українці хочуть жити у висотках. І комунальникам легше обслуговувати дім на дев'ять поверхів. Там менше навантаження на інженерні мережі.

14 тисяч гривень становить мінімальна вартість 1 кв. м у новобудовах Києва. Середня ціна — 29 тис. грн. У Вінниці "квадрат" коштує щонайменше 8500 грн, Львові — 8600, Полтаві — 9100, Черкасах — 9300 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Пропонували квартири за собівартістю, аби тільки зібрати гроші з людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути