четвер, 12 листопада 2020 06:00

"Прописали по 20 людей. Вимагають надати стільки ж нових помешкань"

Автор: фото надане Сергієм Кургановим
  Експерт ринку нерухомості Сергій Курганов: ”Немає ­жодного забудовника, у якого всі документи в порядку”
Експерт ринку нерухомості Сергій Курганов: ”Немає ­жодного забудовника, у якого всі документи в порядку”

— Від початку року нерухомість у середньому подорожчала на 10–12 відсотків. На початку карантину житло купували тільки ті, для кого це було критично. Зараз додалися покупці, які прагнуть поліпшити житлові умови, — розповідає 42-річний Сергій Курганов з Асоціації спеціалістів із нерухомості.

— Зріс попит на житло на вторинному ринку. Як наслідок — там підвищилася вартість квартир. Українці на сьогодні вважають купівлю квартир у новобудовах ризикованішою. Бо через карантин строки здачі нових будинків в експлуатацію відсунулися на три-шість, а іноді й дев'ять місяців. Також вплинули банкрутства крупних забудовників — Укрбуду, Аркади.

Банки активніше почали пропонувати кредити під 9–10 відсотків річних. Це теж спонукає до купівлі нерухомості на вторинному ринку.

Як змінюються ціни на житло?

— Максимуму вартість нерухомості в Україні досягла ­2008-го. Тоді в середньому однокімнатна квартира в Києві коштувала 100 тисяч доларів. Потім був різкий спад вартості. В 2012–2014 роках таке житло можна було купити з ­15–17 тисяч. Сьогодні однокімнатна квартира в середньому коштує 30 тисяч доларів.

Нерухомість далі дорожчатиме. Під час карантину ціни ненадовго знизилися, потім знову пішли вгору. З 2012-го в середньому за рік ціни на нерухомість додають 10–12 відсотків.

Раніше 40 відсотків ­квартир купували для власних потреб, решту — для здачі в оренду, на перепродаж. Зараз 85 відсотків громадян купують житло для себе, ще 15 — для комерційних цілей.

Як можна описати середньостатистичного покупця нерухомості?

— Людям від 18 до 30 років перше житло часто купують батьки. Зазвичай це однокімнатні квартири. Самостійно починають вкладати гроші в нерухомість у 27–35 років. Двокімнатні квартири шукають, коли в однокімнатній стає тісно. А на трикімнатну грошей не вистачає. Трикімнатні квартири обирають переважно сім'ї. Для здачі в оренду таке житло не підходить.

Чим відрізняються покупці вторинного і первинного житла?

— Статками, статусом. У новобудові однокімнатна квартира коштує 45 тисяч доларів. Ремонт обійдеться ще мінімум 12 тисяч. Однокімнатна на вторинному ринку коштуватиме 35 тисяч доларів. Туди можна одразу заїхати й жити. Покупці житла в новобудовах звертають увагу на наявність охорони, прибудинкової території, внутрішнього чи підземного паркінгу.

Дешева іпотека стала основною обіцянкою влади. Державні банки знизили відсотки до 8–10. Наскільки популярні кредити на житло?

— У середньому 45–50 відсотків угод на ринку нерухомості укладаються з іпотечним кредитуванням. Щоб отримати кредит на житло, існує багато додаткових умов. Не всі їх можуть виконати. Потрібен перший внесок, офіційна зарплата, підтверджена довідкою. Кожного позичальника банк перевіряє на платоспроможність.

Якщо порівнюємо звичайну угоду купівлі-продажу й іпотеку, для першої можна зібрати документи за термін від трьох днів. Приїхали до нотаріуса, за годину-півтори оформили угоду. Розрахувалися та розійшлися. Коли йдеться про іпотеку, терміни зростають. Можна витратити місяць на збір і погодження документів.

Якщо порівнювати іпотеку та розстрочку від забудовника, яка послуга популярніша?

— Іпотеку можна оформити на 10–20 років. Розстрочка надається на рік–два. Або доки триває будівництво житлового комплексу. Розстрочка безвідсоткова. Але там не фіксується вартість квадратного метра. Коли вона зростає, відповідно, заборгованість за житло збільшується. Наприклад, прийшла людина, коли квадратний метр коштував 15 тисяч гривень. А на етапі введення будинку в експлуатацію вартість може вирости вже до 25 тисяч.

Як часто зупиняють будівництво?

— Якщо є вагомі підстави. Наприклад, подали документи на будівництво п'ятиповерхового будинку, а звели 10 поверхів.

Що має зробити держава, щоб захистити громадян?

— У нас доволі слабкий законодавчий фундамент. Треба зміцнювати юридичну позицію щодо забудовників, їхніх повноважень, розпоряджання грошима. Держава має це більше контролювати.

На сьогодні в Києві немає жодного забудовника, у якого всі документи в порядку. Всі питання вирішуються паралельно. Будинок поступово будується, а юристи працюють, щоб вкласти все у правові рамки.

Перед місцевими виборами знову заговорили про реконструкцію "хрущовок". Чи реально цей процес запустити в Україні?

— Про це говорять уже років 20. І стільки ж ще говоритимуть. Старий житловий фонд поступово оновлюють. Щоб провести повну реконструкцію, треба врахувати багато факторів: знайти інвестора, забудовника, домовитися з власниками осель. Є люди, які адекватно реагують. А є ті, що прописали в квартирі по 20 людей. Вимагають надати їм стільки ж нових помешкань.

Зараз ви читаєте новину «"Прописали по 20 людей. Вимагають надати стільки ж нових помешкань"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути