Ексклюзиви
вівторок, 14 травня 2019 07:40

Продавцям зерна платять сто тисяч гривень на місяць

Автор: Любов Карнарук
 

Найбільш затребуваними професіями в сільському господарстві є агрономи, ветеринари, менеджери з продажу, трактористи, комбайнери. За місяць на сайтах пошуку роботи з'являється в середньому 1,4 тис. вакансій. ­Пропонують зарплату від 10 до 100 тис. грн.

— Багато вакансій надходить від великих агрокомпаній, — розповідає експерт ринку праці 47-річна Тетяна Пашкіна. — Доярці, садівнику, підсобному робітнику пропонують від 10 тисяч гривень. На пару тисяч більше платять інженеру-механіку, технологу комбікормів. Менеджери та консультанти з продажу отримують 20 тисяч гривень. Про середні зарплати в агросекторі важко казати. Із 1,4 тисячі вакансій лише в 570 вказують суму. У більшості компаній зарплата є комерційною таємницею. Про суму домовляються під час співбесіди. Найбільше пропонують зернотрейдерам (займаються гуртовими продажами зерна за кордон. — ГПУ) і керівникам агропідприємств — 100–130 тисяч гривень.

В агросекторі можуть знайти роботу спеціалісти без досвіду. Особливо в селах і невеликих містах. Деякі агрокомпанії залучають школярів, щоб діти знали про перспективи цієї роботи. Що можна добре заробляти. Студентам сільськогосподарських технікумів і вузів дуже легко знайти роботу як в Україні, так і за кордоном. Але немає гарантій, що після сільськогосподарського закладу випускник повернеться в село або працюватиме за спеціальністю. Більшість шукають роботу у містах або за межами країни. Хоча роботодавці пропонують у селі пристойну зарплату, компенсацію за оренду житла, харчування, корпоративне навчання, медичну страховку. Дають телефон, планшет, службове авто. Так мотивують людей повернутися в село або з нього не виїжджати. Також сільгосппідприємства запрошують працівників із інших областей, підвозять із сусідніх сіл, міст. Далі з кадрами в агросекторі буде ще гірше, бо відсоток сільського населення постійно скорочується.

— Сільське господарство входить у трійку найбільш високооплачуваних сфер в Україні, — каже 24-річна Аліна Чоловійчук із кадрового агентства "Агроджоб".

— Зарплата ветеринара починається від 10 тисяч гривень. Стільки пропонують студенту. Спеціалісту високого рівня платять у валюті — близько $1,5 тисячі. Зар­плата менеджерів із продажу формується зі ставки та відсотку від продажів. Вони заробляють у середньому 12,6 тисячі гривень, за офіційними даними. Але неофіційно кажуть, що мають не менше тисячі доларів на місяць. Тому потреби їхати за кордон цим спеціалістам немає. Керівникам проектів пропонують у середньому 22,3 тисячі гривень. Зарплата ІТ-спеціалістів із досвідом та гарним рівнем англійської мови — в районі 100 тисяч гривень.

Кадровий голод агросектора — це найактуальніша проблема останніх років. Є дві причини: негативний приріст населення України та трудова міграція за кордон. Для молоді європейські навчальні заклади пропонують велику кількість освітніх програм. Українські студенти їдуть туди навчатися. Після закінчення не планують повертатися додому.

Середній рівень зарплати в Україні становить близько 11 тис. грн, а в більшості європейських країн — близько 37 тис.

— Нашим роботодавцям варто брати за приклад іноземну систему мотивації персоналу, — продовжує Аліна Чоловійчук. — Там платять спеціальні премії за володіння навичками, які потрібні компанії. Можна безкоштовно отримати акції компанії або купити їх на пільгових умовах. Пропонують гнучкий графік роботи, медичне страхування, безкоштовне навчання. Кращим працівникам компанія оплачує сімейний відпочинок. Останнім часом в якості заохочень пропонують пакет послуг. Працівник може вибрати з винагород найбільш цікаві для нього.

В Україні лише невелика кількість компаній може так мотивувати персонал. А для сучасної молоді ці фактори є вагомими. Тому міграція кадрів по країні буде поширеною. Адже кожен шукає робоче місце, де йому можуть більше запропонувати.

Зараз ви читаєте новину «Продавцям зерна платять сто тисяч гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути